Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разпознаем, че всъщност ни завиждат

20 март 2021, 19:15 часа

Завистта е типична черта за хората. Тя се изразява обикновено, когато някой постигне нещо, към което друг неистово се стреми, но поради една или друга причина не успява. Как да разберем обаче, че хората, които смятаме за приятели, всъщност най-лицемерно ни завиждат?

Фалшиви комплименти

Понякога е трудно да разберете дали някой наистина се радва за хубавите неща, които ви се случват в живота или злобата го изяжда отвътре зад фалшивата радост. Случвало ли ви се е да имате усещането, че дори хора, които смятате за близки, всъщност не се радват искрено за вас? Неискрените хора започват да "въртят очи", за да прикрият истинските си чувства.

Омаловажават успехите ви

Злобните хора никога не признават успеха на другия и усилията, които е положил, за да го постигне. Те вярват, че за разлика от тях, успешните хора просто са имали късмет или връзки, за да прогресират.

Аз съм по-добър от теб

Когато човек не е уверен в себе си и изпитва завист към това, което имат другите, се стреми да изтъкне колко добър е той. Според него щом вие може да постигнете нещо, той може да го направи два пъти по-добре. Те винаги искат да бъдат център на вниманието и не понасят чуждите успехи. Например, ако вие се похвалите с нова кола - завистливият човек още на следващия ден ще подкара по-скъпо возило, дори да не му е по джоба.

Изпитват удовлетворение, когато грешите

За тях няма по-щастливо нещо от момента, в който се провалите в нещо. За тях това е "чаканата справедливост" и моментът, в който "всичко се връща". Те вярват, че зад успехите ви се крие късмет и чиста случайност. Разбира се, този човек на пръв поглед може да се прави, че ви съчувства и дори иска да ви помогне, но тайно се радва на нещастието ви.

Злословят за вас

Никога няма да ви кажат в очите това, което мислят за вас. Ще пускат клюки и ще плетат интриги сред колегите и обкръжението ви. Използват всеки удобен момент, в който покажете слабост, за да го използват срещу вас и да го "изкоментират" зад гърба ви. Да изтъкнат слабите ви качества и да подронят авторитета ви.

Подражават ви

Дори да не го признават - те се опитват да ви подражават и дори да се състезават с вас. Правят всичко, което и вие. Понякога дори твърдят, че вие ги копирате! Може да е дразнещо, но ако се замислите - по-добро признание за успехите ви няма да получите. Вие сте пример за подражание и вдъхновявате завистниците да променят себе си!

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес