Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да различим истинското злато от бронза?

31 август 2023, 18:33 часа

В исторически план златото от незапомнени времена се е смятало за благороден метал и една от най-ранните му употреби е била за направата на бижута и декоративни предмети. Бронзът може да изглежда като злато, но е значително по-евтин. Ако не сте сигурни кое какво е, прост киселинен тест може да потвърди, че предметът е златен.

Проверка №1 – с магнит

Магнитът също често може да определи разликата между злато и бронз, тъй като бронзът ще бъде привлечен от него, а златото не е магнитно въпреки, че може да се смесва с други метали, които са такива. По принцип златото няма да бъде привлечено от магнита, дори ако е с лошо качество. Ако обектът се привлича от магнита, не е златен.

Проверка №2 - с индикации

Потърсете индикации. Предмети, които са златни, често са етикетирани с индексите 10K, 14K, 18K или 24K. Буквата „К“ се отнася за каратите, тоест, за чистотата на златото. Това обозначение е добър индикатор, че дадено изделие е златно. Бронзовите предмети може да имат надписи Bronze.

Фалшиво злато - как се познава?

Проверка №3 – с киселина

Използвайте киселинен тест. Продават се няколко киселинни теста за пробване на злато. Ако все още не сте убедени след теста с магнит и търсите друг индикатор, направете малка драскотина, която трудно се забелязва, върху златния предмет, и нанесете капка от избрания от вас киселинен тест. Бронзовите предмети на това място ще станат тъмнокафяви, докато златните няма да реагират изобщо.

Проверка №4 – по цвят

Какъв е цветът на бронзов или меден предмет? Потърсете цвета на патината върху метала. По-старите медни предмети ще имат зелена корозия, която се развива с течение на времето поради окисление, известно като патина. Бронзовите предмети стават тъмнокафяви до черни след окисляване. Почистете предмета с продукт, създаден специално за метали, като използвате мека кърпа. Все пак, дори да е много красив, така той няма да стане златен.

Проверка №5 – с йод

Най-лесният, но малко по-скъп начин да различите златото от бронза, е да капнете върху предмета капка йод. Върху златото ще остане тъмна плака, която не се изтрива с нищо и може да се премахне само с полиране. По бронза следата ще е белезникава.

Злато или не - ето как да разберем

Проверка №6 – по тежест

Златото е много по-меко от бронза. То има по-жълт цвят и, за разлика от бронза, не се окислява и не ръждясва. Обозначава се с индекса Au и е под номер 79 в периодичната таблица на Менделеев. Бронзът от своя страна не е отделно вещество и няма отделна клетка в периодичната таблица. Това е сплав на мед с друг метал, обикновено калай, но има и други варианти. Поради различния химичен състав златото и бронзът имат и различно специфично тегло. Ето защо, когато избирате бижута, си струва да претеглите изделието и да го сравните с таблицата. Бронзът е по-лек от златото.

Проверка №7 – по блясък

Също така е възможно да се различи златото от бронза по неговия блясък – златният предмет блести по-ярко и с различен нюанс, по-жълто наситен.

Проверка № 8 – чрез захапване

Често златото се различава от бронза с помощта на захапване. Бронзът е по-твърд, което означава, че зъбът, с който правите теста, ще ви заболи повече.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес