Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да приемем и да се зарадваме на остаряването?

29 юли 2022, 19:42 часа

Няма нищо по-хубаво от това човек да е млад, здрав, силен, пълен с енергия и оптимизъм... Да може да работи, да се забавлява с приятели, да има сили за всичко.

Докато сме малки, искаме да пораснем и да имаме свободата да правим каквото искаме, като пораснем – търсим финансовата свобода и сигурност. Когато (ако) я намерим (получим) установяваме с учудване, че детството и младостта са си отишли, а ние все още търсим и търсим нещо... Все нещо не ни стига... А вече сме към края на зрелостта... И вървим (щем, не щем) към края на живота си. Край, който може да бъде поставен от смъртта или да преминем първо през старостта.

Сигурно, ако се направи анкета с един единствен въпрос вътре – какво бихте избрали – смъртта, когато усещате, че вече вървете към края на зрелостта и всеки момент започне за вас старостта (но пък ще бъдете откъснати завинаги и безвъзвратно от живота и своите близки, или да живеете колкото може повече със всички активи и пасиви, със всички проблеми на старостта (трудно подвижни, болни, склерозирали, на лекарства...) но заедно с близките си.... Кое бихте избрали? Един отговор ще преобладава.

Истина ли е, че жената остарява по-бързо от мъжа

Едва ли въпросът е лесен и все пак се обзалагам, че повечето хора (може би над 85%) биха избрали второто...

Все пак цял живот да се бориш да постигнеш нещо (независимо дали е в областта на работата или семейството) и в един момент твърде лесно да се откажеш от плодовете на своя труд... не е логично.

Така че, колкото идеята за старостта да плаши почти всеки (особено ако пак си представим всеки от нас трудно ходещ, изпитващ често силни болки къде ли не, пиещ и зависим от лекарства, отдавна забравил какво е да се насладиш на вкусна и пикантна храна, на дълги партита, купони, забавления... 

Както е казал Бърнард Шоу „Да се старее е отличително, но е единственият начин  да живееш по-дълго“.

Та... ако искаме и особено ни е писано да живеем повече... защо не? Но как да се насладим? Най-важното е да съхраним до колкото може здравето си, да правим поне дълги разходки всеки ден, да се стремим да сме на чист въздух и в хубава компания – запазвайки и тялото, и ума си благодарение на хубави емоции може да постигнем почти всичко.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес