Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да познаете, че сте получили сутрешен инсулт

18 март 2022, 15:10 часа

Сутрешният инсулт е вид исхемичен инсулт. Може да се нарече и инсулт при събуждане. Той може да се случи по време на сън, но симптомите му може да не бъдат забелязани, докато не се събудите. Какви са причините за възникването му?

Инсултът настъпва, когато основен артериален съд в мозъка се спука и започне да кърви, или когато кръвоснабдяването на мозъка е блокирано. Следователно има два вида инсулт – хеморагичен и исхемичен.

Сутрешният инсулт е от исхемичен тип. Той е доста опасен и животозастрашаващ. Това е така, защото той се появява по време на сън и симптомите са видими само след събуждане. Така че е трудно да се каже кога точно се е случил. Това затруднява провеждането на подходящо лечение. 

Има две причинно-следствени лечения за исхемичен инсулт - тромбектомия и тромболиза. Използването им зависи от т. нар времеви прозорец.

Този вид инсулт се появява в ранните сутрешни часове, но когато си легнете, не усещате никакви обезпокоителни симптоми. Смята се, че първите симптоми обикновено се появяват между 6:00 и 9:00 часа сутринта.

Какви са причините за сутрешния инсулт?

Признато е, че инсултът при събуждане е много по-сложен и има по-лош ход от този, който се случва по време на фазата на готовност. Хората с епизоди на спиране на дишането и хипервентилация, както и възрастните хора, страдащите от сърдечни заболявания са изложени на риск от сутрешен инсулт.

Хората с атеросклероза и диабет, както и тези, които са имали инсулт в миналото или които имат проблеми с нарушения на кръвосъсирването, също са изложени на този голям риск.

Освен това хората, които не обръщат внимание на почивката и правилното количество сън, са под стрес или нервно напрежение, които се хранят неправилно и не се занимават с никаква физическа активност, могат да бъдат изложени на риск от инсулт при събуждане.

Какви са симптомите на инсулт, когато се събудите?

Исхемичен инсулт, който се случва, докато спите, е опасен. Не бива да се подценяват неговите симптоми. След като разпознаете поне един от тях, обадете се за помощ. Най-честите симптоми на сутрешния инсулт включват:

- главоболие и световъртеж;
- трудности при разбирането на вербалните съобщения;
- нарушения на речта;
- слабост в крайниците и тяхното изтръпване;
- замъглено зрение;
- трудности при придвижване, повдигане на предмети, обличане, хранене и др.

Ако усетите подобен симптом, веднага се обадете на 112 и потърсете бърза и адекватна лекарска помощ. Ако пък усетите, че ваш близък има подобни оплаквания, направете същото и за него. Колкото по-рано се хване този тип мозъчен удар, толкова по-галям е шансът човекът да се възстанови и да оцелее.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес