Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да поправите килим, когато домашният ви любимец го е унищожил?

30 декември 2022, 16:15 часа

Радостите от притежаването на домашни любимци са много. Вашият космат приятел може да ви осигури общуване, комфорт и дори да бъде полезен за цялостното ви здраве. Но не всяко куче или котка се съобразява с правилата на дома. Сред най-тежките им нарушения е именно разкъсания килим. За щастие, има решение, което не изисква да се обаждате в магазин за подови настилки. Най-добре е първо да изрежете повреденото място, така че то да има формата на нещо, което лесно се съчетава, например квадрат или правоъгълник. За целта можете да използвате кухненски нож или нож за килими. Не забравяйте да режете с прав ръб и да следвате влакната, така че да режете между тях. 

Мързеливите домакини ще ви научат как да почистите космите от килима с тези лесни трикове!

След това, като използвате повреденото парче като шаблон, вземете остатъка от килима и го подрежете, за да пасне на новото място. Изрежете го отдолу. Използвайте едностранна лента за шев на килима, за да заобиколите дупката, като част от нея е под стария килим, а другата стърчейки навън, така че да е под новото парче. След това го закрепете на мястото му, като се уверите, че влакната сочат в една и съща посока. Не използвайте двустранно тиксо, тъй като не искате да залепите парчето за пода. То трябва да е подвижно, както и останалата част от килима. Лентата за зашиване може да бъде закрепена с натиск или с топлина, за да се получи здрава връзка. Ако изберете лентата с топлинно активиране, която е по-здрава, ще ви трябва специална ютия за килими, за да приложите топлината.

Само след 7 минути дори най-мръсният килим ще стане като нов, ако направите това

Можете също така да използвате стандартна ютия за дрехи с влажна кърпа като междинен слой, за да прокарате пръст по повърхността за около 60 секунди, като през цялото време се движите внимателно. Ако смятате, че това е трудно, имайте предвид, че твърде много топлина може да разтопи влакната на килима, а може би и целия ви дом, ако не сте от най-внимателните изберете лентата, която се прилага чрез натиск. Естествено, може да се чудите как някой може да има допълнителен остатък от килим. В идеалния случай може да имате някакъв остатък от първоначалното поставяне на килима, дори и да не сте били в дома по това време. Друг вариант е да се опитате да намерите остатъци от търговец на килими, ако знаете името или номера на продукта. Имайте предвид, че ако се опитате да направите визуално съответствие, то може да не се получи напълно.

Хитър трик за бързо почистване на килими със сода

Ако всичко останало се провали, можете да наемете професионалист по грижа за килимите, който може да успее да намери подходящо решение. Ако изберете този метод, той може да ви струва около 300 лева. Преди всичко се уверете, че вашият домашен любимец е обезкуражен да атакува килима отново. Котките трябва да имат драскалки, за да не изпитват желание да ровят в килима. Ако котката ви драска на едно и също място, опитайте да преместите мебел върху него. Кучетата, особено малките кученцата, могат да бъдат превъзпитани да дъвчат килима, като им се каже "не" и след това веднага им се даде играчка за дъвчене, която в идеалния случай не е нов килим. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес