Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изчистим любимата кафе машина?

31 юли 2024, 16:00 часа

Кафето е една от най-консумираните напитки в световен мащаб и е селскостопанска стока, нареждаща се на едно от първите места по значение за международната търговия. Тези факти заедно с разнообразието от сортове, предлагани днес, правят и уреда, на който обикновено приготвяме кафето си – кафемашината – една от най-търгуваните стоки в световен мащаб.

Независимо дали  я използваме за професионални цели, или за домашна употреба, важно е да знаем как адекватно, качествено и безкомпромисно да изчистим любимата си кафе машина. Пропуски и грешки в почистването неминуемо ще окажат отрицателно въздействие върху вкуса и аромата на кафето и са в състояние да съсипят ароматното блаженство в чашата ни и удоволствието от консумацията му. Ако не вярвате, опитайте кафе, приготвено  машина, която не е била качествено почистена или  изплакната.

Защо тайната на почистването на кафемашина е в лимонтозуто?

Защо е важно да почистваме адекватно кафемашината?

-          От чистотата на кафе машината зависи до голяма степен вкусът на кафето. Не добре  почистената машина за любимото кафе е в състояние да ни откаже от консумация на ароматната наслада за сетивата, правеща ни бодри и готови за приключения или за тежък работен ден.

-          Кафе машината, която не се почиства поне веднъж на 2 месеца се превръща в място за размножаване на бактерии, развитие на мухъл и плесен, които не само водят до неприятни вкусови качества на напитката, приготвяна в машината, но и поражда риск за здравето.

-          Почистването на кафе машината удължава живота ѝ и намалява рисковете от повреда, която би коствала сума от семейния бюджет за покупка на нова или ремонт на повредената.

-          Системното почистване не позволява кафе машината да се захаби бързо и улеснява поддръжката ѝ.

-          С времето при редовна употреба неминуемо се натрупва варовик. Ако същият не бъде отстранен от да се на калциевите отлагания и да премахнете натрупания от кафеварката котлен камък чрез продължителна употреба. Калциевите отлагания и да премахнете натрупания от кафеварката котлен камък чрез продължителна също няман шанс да не се налага да се самоповимстваш.

Защо кафемашината не прави каймак?

Как да изчистим любимата кафемашина стъпка по стъпка

Много домакини почистват машината си за кафе, използвайки оцет. Оцетната киселина  е популярна с почистващите си и дезинфещциращи свойства, поради което не е изненадващо, че постига блестящ  резултат. Ако има пропуск и в изплакването обаче, вкусът на кафето е толкова кисел, че дълго няма да искате да си спомните за него.  Следвайте тези съвети и ще ви е по-лесно, сигурно и приятно да почистите кафе машината.

-          Изключете машината от контакта. На пръв поглед съветът е пресилен, тъй като считате, че никой няма да се заеме с почистване, докато машината е включена. Оказва се обаче, че много хора пропускат изключването от контакт особено ако е на нетипично място и далеч от такъв. Почистването на кафе машина, включена в контакт, поражда риск за здравето и живота.

-          Всички части на кафе машината, които подлежат на разглобяване и измиване, следва да бъдат отделени измити  в леген с вода. Ако не сте напълно сигурна дали дадена част не съдържа електроника , чието намокряне ще съсипе уредът.

-          Ако вашата кафе машина има функция за самопочистване, използвайте тази функция, за да стартирате най-ефективния цикъл на почистване.

-          Доверете се на силата на оцета. Оцетната киселина в белия оцет идеално измива и изчиства, като е и популярно средство за дезинфекция. Белият оцет премахва и котлен камък. Смесете 2 части вода, една част от оцет. Използвайте тази смес вместо вода в кафе машината и пуснете машината да работи така, сякаш ще правите кафе. Повторете 2 пъти. Сменете сместа с чиста вода и повторете процедурата. Ще имате идеално чиста кафе машина. Не забравяйте да използвате накрая чиста вода, тъй като ако пропуснете тази стъпка и минете направо на кафе, то то ще има кисел вкус.

Насладете се на любимото си кафе!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес