Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да избегнем статично електричество?

04 октомври 2024, 20:00 часа

С началото на студения сезон няма начин да не се замислим за подновяване на гардероба. Специалистите съветват в него да присъства шапката – и за шик, и за комфорт, и за топлина, но вие с ужас се сещате за хвърчащата наелектризирана коса, резултат от статичното електричество, и не се вслушвате в съвета. Статичното електричество обаче е навсякъде около нас и шапката е само част от проблема.  Вместо да избягате от проблема, научете как да се справите с него, откривайки отговора на въпроса „Как да избегнем статично електричество“. Възможно ли е това изобщо, щом този научен феномен и досаден факт – статичното електричество – е навсякъде около нас? Статичните заряди могат да се натрупат по повърхности от всякакъв характер и при определени условия и да се разредят. А вие си мислихте, че проблемът е шапката ви. Тогава как да избегнем статичното електричество?

Защо е важно да избегнем статичното електричество?

Докато проблемът с наелектризираната коса е досаден, но не и опасен, а от статичното електричество може да ви заболи, но малко и без риск за здравето ви, то поражда огромни рискове за чувствителното електронно оборудване, на което може сериозно и негативно да повлияе, като това е най-съществената причина да открием работещ начин как да избегнем статично електричество около  нас.

Още: Oсновните критерии, по които мъжът избира своята жена

Как да избегнем статично електричество?

С лесни трикове и хитри съвети, които са напълно приложими, без да са нужни специални познания или техника за целта, може да надхитрите статичното електричество и да се справите с него.

1.       Не на сухия въздух

Колкото по-сух е въздухът, толкова по-висок е рискът от статично електричество. Има десетки начини да овлажните въздуха в стаята и да намалите вероятността от образуване на статично електричество – от модерни и съвременни средства до добрата стара купа с вода, поставена върху печката. Стайните растения са не само начин да превърнете жилището си в оазис, но и да увеличите нивата на влага и да се справите със статичното електричество. Отворената врата на банята след душ също увеличава влагата в дома ви. Дори дрехите, които сушите в хола си, увеличават влагата. Не прекалявайте обаче, тъй като прекомерните нива на влага увеличават риска от плесен и мухъл, а те са далеч по-неприятни и опасни от статичното електричество.

Още: 6 модела обувки, които състаряват абсолютно всички жени

2.       Не на дрехите от синтетика

Те са лесни за поддържане, лесни за гладене в повечето случаи, по-евтини и срещащи се масово, но синтетичните влакна в тях  увеличават риска от статично електричество, докато естествените материи минимизират този риск. Избирайте дрехи от естествени материи, ако статичното електричество ви притеснява, като не пропуснете да се запознаете с правилната грижа за тях, тъй като палтото от естествена вълна, върху която няма да лепне или хвърчи косата ви, струва немалка част от семейния бюджет и едва ли бихте искали да го съсипете, пускайки го на високи обороти и температура в пералнята. Дрехите, изработени от синтетика, са склонни да поемат статични заряди по-лесно от естествените влакна, така че ако се чудите как да избегнем статично електричество, заложете на естествените материи в дома си. Насладете се и на модерните решения за тъкани против наелектризиране, каквито се прилагат при гладене, за да намалите риска от статично електричество дори в дом и гардероб, пълни със синтетика. Обърнете внимание не само на дрехите, но и на обувките си. Носенето на обувки с гумени подметки ще намали значително риска от статично електричество.. Каучукът е отличен изолатор, което означава, че не провежда електричество, за разлика от обувките с подметки и други материали. Възползвайте се от този факт.

3.       Изберете правилната козметика

На пазара се предлагат козметични продукти, които са ваш идеален помощник в битката с досадното статично електричество – както шампоани и балсами против наелектризираната коса, така и крем за ръце, специално създаден за целта. Повечето от тях работят идеално.

Още: Тези храни ще върнат младостта на кожата ви

4.       Разходете се боси в дома

Ходенето боси е доказано полезно за здравето на ходилата ви, но този навик има и други позитиви – намалява риска от статично електричество. Не е удачно в мразовитата зима да се разходите с боси стъпала обаче, поради което потърсете стелки, създадени, за да се справят със статичното електричество, или заложете на антистатични спрейове, които могат да премахнат натрупването на статично електричество, като същевременно предотвратяват случайни разряди на статично електричество.

5.       Не се притеснявайте излишно

Малко статично електричество не е навредило на никого за разлика от прекомерния стрес, така че не се тревожете излишно, ако методите не работят за вас.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес