Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да го контролираме: 9 начина за намаляване на изпотяването

12 юли 2024, 11:39 часа

Изпотяването е често срещан проблем за повечето хора през лятото, а за някои през цялата година.

Това е напълно естествена и жизненоважна функция на тялото. Помага ни да се охладим, когато прегреем, предотвратявайки състояния като топлинен удар, който може да бъде фатален. Излишно е да казвам, че изпотяването понякога може да бъде неудобно и смущаващо – например в офиса, в градския транспорт или на социални събития.

Добрата новина е, че можете да се научите да контролирате изпотяването си и да ограничите причините за прекомерното изпотяване на първо място. Лекари и дерматолози да споделят своите полезни съвети и препоръки.

Това е най-ефикасното домашно средство против изпотяване

Носете дрехи от естествени влакна

Леките, широки дрехи, изработени от естествени влакна като памук, които позволяват на кожата ви да диша и помагат за отвеждането на влагата, са най-добри.

Според последните модни тенденции, ленените ризи и панталони са стилно и практично допълнение към всеки гардероб и са особено полезни, ако страдате от прекомерно изпотяване.

Що се отнася до обувките, често смятаме, че обувките с отворени пръсти ще бъдат най-удобни, но е най-добре да обърнете внимание на материалите, от които са изработени вашите обувки и чорапи. Препоръчват се кожени обувки и сандали, а за краката са подходящи влагоотвеждащи чорапи и влагоотвеждащи стелки.

Намалете стайната температура

Важно е да знаете как да поддържате дома си прохладен през лятото - и където и да сте. Ако вашата спалня, всекидневна или офис са проектирани да задържат топлината, а не да я освобождават, може да имате проблем.

Използвайте вентилатори, климатици и хладни душове, за да намалите телесната си температура.

Използвайте дезодорант с алуминий

В много случаи е необходим силен дезодорант, за да се контролира изпотяването. Антиперспирантите, съдържащи алуминиеви съединения, са умен избор.

Опитайте с подсушаващ крем

Ако установите, че дезодорантите против изпотяване изсушават кожата ви, не издържат достатъчно дълго или се потите по други части на тялото, като краката, дланите или деколтето, опитайте с изсушаващ крем.

Нощно изпотяване - кога е опасно

Опитайте се да се отпуснете

По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, но релаксацията може да бъде един от най-добрите начини да се научите да контролирате изпотяването, тъй като в някои случаи потта е продукт на претоварена нервна система.

Променете диетата си

Някои храни и напитки могат да причинят или влошат изпотяването при някои хора. Включването на храни, които помагат за регулиране на телесната температура, може да бъде ценен инструмент за борба с прекомерното изпотяване.

Храните, които обикновено причиняват изпотяване, са:

·       пикантни храни;

·       кофеин;

·       алкохол;

·       горещи напитки.

Спортувайте

Въпреки че упражненията могат да ви накарат да се потите по време на активност, редовната физическа активност може да подобри цялостната физическа форма и да помогне за по-ефективното регулиране на телесната температура, потенциално намалявайки изпотяването в дългосрочен план.

Взимайте често душ

Спазването на добра хигиена не само ще намали риска от неприятна телесна миризма, дължаща се на прекомерно изпотяване, но и ще помогне за пълното й спиране.

Медицинско лечение

Ако всички промени в начина на живот не ви помогнат да контролирате изпотяването, трябва да се консултирате с лекар.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес