Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да бъдем здрави и щастливи: съвети от тибетски лекар

15 август 2024, 07:55 часа

Тибетската медицина е една от най-древните в света. С течение на времето тя заимства нещо от индуизма, аюрведа и китайската традиционна медицина. Въпреки че предхожда будизма, тибетските лекари често прилагат принципите на будистката философия.

Например, когато тибетците лекуват зависимости, те винаги казват на пациента за важността и краткотрайния характер на живота, колко трудно е да се получи човешко въплъщение по време на процеса на прераждане и че променяйки живота си, ние променяме живота на други хора.

7 принципа за пълноценен живот, които научихме от тибетската медицина

1. Обучете се да се отнасяте правилно към храната

Като цяло смисълът на живота е храната – буквално. Когато храната се смила, така нареченото „чисто“ вещество се отделя от „нечистото“ - бистрият сок се отделя от мътната утайка, която образува екскременти в тънките черва. Прозрачният сок от стомаха и червата навлиза в черния дроб, където също се разделя на чиста и нечиста част: чистата част се превръща в кръв, а утайката образува стомашна слуз. След това чистата част от кръвта образува мускули, а нечистата част става жлъчка.

Бистрият сок на мускулите образува мазнина, която предпазва тялото от студа, а нечистата част на мускулите образува секретите на деветте отвора на тялото. От бистрия сок на мазнината се образуват кости и хрущяли, а от нечистата част се образуват лимфни възли и мастни секрети. Чистата част от костите образува костта, главния и гръбначния мозък, а утайката расте под формата на зъби, нокти и коса. Чистата част от костния мозък образува семето, а нечистата част се превръща в различни лубриканти на тялото. И накрая, нечистата част от семенната течност участва в образуването на спермата, а чистата част се превръща в нематериална субстанция, цвета на живота - това е основата на жизнеността, красотата и дълголетието. 

24 тибетски мъдрости за по-щастлив и лесен живот

2. Комбинирайте правилно храните

Тибетците са много внимателни към хранителните комбинации. Несъвместимите храни включват яйца и риба, яйца с всякакви млечни продукти, риба с мляко или кафява захар и леща. На празен стомах е полезно да изпиете чаша топла преварена вода (основното е винаги да пиете прясна, а не вчерашна преварена вода!). Сутрин е по-добре да ядете топла храна (каша, пълнозърнест хляб), за обяд - месо, за вечеря - нещо леко, например задушени зеленчуци. Раздвижете се след вечеря и в никакъв случай не си лягайте веднага (а ако си лягате с пълен стомах, спете на дясната си страна – това ще помогне за усвояването на храната).

3. Хранете се през интервал от поне четири часа

В противен случай вие мамите тялото: то започва да смила нова храна, оставяйки старата. Така възниква "машюпа", което означава "лошо храносмилане", и се образуват токсини. Ако искате лека закуска, по-добре е да пиете чай или вода, но не яжте твърда храна. Стомахът ни има четири „джоба“. Два трябва да се напълнят с храна, един с течност, а последния се използва за смесване и смилане на храната.

Важно е да се придържате точно към тези пропорции и да не преяждате – част от стомаха трябва да остане празен, за да имате енергия да смилате всичко добре. Първо трябва да ядете храна, която се смила по-бързо, а след това по-тежка храна. Ето защо е идеално да ядете плодове половин час преди обилно хранене, в противен случай ще започнат процеси на гниене в стомаха и ще се образуват газове и токсини.

4. Помнете, че гладуването е вредно

Вярваме, че така се губи сила. Но понякога може - само докато си млад и не повече от един-два дни. Трябва да влезете в глада постепенно, точно както излизате, като предпочитате меки, топли, мазни храни. Седенето на сокове и плодове е лошо. То намалява храносмилателния огън и телесната топлина - особено през студения сезон (по-добре е да ядете много плодове през лятото и началото на есента). И както вече казах, ние не насърчаваме вегетарианството, както и хранителните добавки.

По-добре е да получавате витамини, аминокиселини и микроелементи от естествени продукти, включително месо. Например, ако се окаже, че нямате достатъчно калций, определено ще ви препоръчат гъста отвара от кости. Що се отнася до моралната страна на яденето на месо, тибетците вярват, че ако има избор между човешкия живот и живота на животните, първият е много по-важен. Една крава се преражда милиони пъти като крава; шансовете й да получи човешко въплъщение са безкрайно малки.

5. Поддържайте мозъка и семето на вашия мъж в баланс.

Когато човек говори много, това е лошо, той става като жена. А в Тибет вярват, че мъжкото самочувствие е пряко свързано с добрата бъбречна функция (можете да подсилите функциите им през зимата с помощта на корен от женшен). Що се отнася до секса, препоръчваме също да спазвате сезонността. Зимата, когато спермата е гъста, е най-доброто време за зачеване; През пролетта и есента - два до три пъти седмично, а през лятото (това не е идеалното време за зачеване) - два пъти месечно.

Тибетски мъдрости за дълъг и щастлив живот: 4 съвета, когато сами усложнявате живота си

6. Мислете умно

  • уважение към всички хора
  • скромност,
  • честност,
  • спазване на обещания
  • краткост и лаконизъм.

Прекалено многото думи развалят кармата. Дори в тибетската медицина се смята, че първоначалните причини за болестта са „трите отрови на ума”: невежество, гняв и привързаност. Гневът и агресивното поведение към другите хора и природата е провокация, която от своя страна може да доведе до заболяване. Често, когато се сблъскат с трудности, хората питат: "Защо?" Но дори и да получат отговор, каква разлика ще има? Няма смисъл да се чувствате жертва – приемете ситуацията такава, каквато е, и тогава разберете какво можете да направите.

7. Работете върху себе си

Буда е казал: „Ако искате да знаете кой сте били в минал живот, погледнете живота си днес. Ако искате да знаете кой ще бъдете в следващия си живот, вижте живота си днес.” Ако например имате красив външен вид, това означава, че сте направили нещо добро в минал живот. Кармата не е съдба. Това е просто принципът на причината и следствието. В превод от санскрит тази дума означава „действие“.

Всяко действие, което предприемаме, създава предразположение към определен резултат. Смята се, че в детството отработваме минала карма (тоест въз основа на това какво детство сте имали, можете да познаете как сте се държали в минал живот), а в напреднала възраст - бъдеща карма. Всичко в живота е непостоянно, така че няма нужда да се привързвате към текущата ситуация. Във всеки един момент ние правим избор и съответно подобряваме или влошаваме кармата си. Ето защо, ако не сте доволни от нещо, започнете да работите върху себе си. 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес