Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Японска философия: 9 мъдри закона, които ще ви научат да живеете в щастие и хармония

30 май 2023, 08:20 часа

Японската философия, описана в няколко важни правила, ще ви помогне да станете по-осъзнати.

Грабнете възможностите

Много често съдбата ни предоставя такива възможности, които никога няма да срещнем по пътя. Много е важно да се научите да ги виждате, а също и да се придържате към всяка нишка, водеща към щастието.

Абсолютно всяко събитие в живота ни има цел

Съдбата е двусмислена и практически на никого не е дадено да знае плана на Бог или Вселената. Бъдете сигурни, че и най-лошото събитие вероятно не е случайно.

Споделете внимание

Фокусирайте се върху една цел, една глобална цел. Подредете правилно приоритетите, като изберете за себе си кое е най-важно. Възползвайте се максимално от свободното си време за това. Това важи и за непосредствените задачи. Вършете работата си, без да се разсейвате от социалните мрежи. Разговаряйте с любимия човек без странични въпроси.

Живей за момента

Често си спомняме миналото, дори и да е било приятно. След това пътуваме в бъдещето, където чакаме нещо. Единственото, което има значение, е настоящето. Това е, което създава нашето щастие. Правете това, което обичате и се наслаждавайте на момента.

Направете нещо, което не сте правили досега

Това е изключително важен съвет, защото всички хора са изследователи по природа. Всички искаме да направим нещо, което не сме правили досега. Просто някой се страхува да излезе извън зоната на комфорт, но за друг е лесно и естествено. Търсете нещо ново – места, запознанства, емоции. Това ще ви донесе щастие.

Научете се да възприемате

И отново да говорим за настоящия момент. Използвайте всичките пет сетива, за да изживеете този момент от живота възможно най-съзнателно. Научете се не само да виждате и докосвате, но и да слушате и да докосвате. Това трябва да ви помогне да изпълните живота си с правилните чувства.

Намерете възможност да направите почивка

Не чакайте възможност или важна дата, за да се забавлявате. Например, много хора смятат, че можете да се забавлявате само на рождения си ден или Нова година, но това не е така. Щастливите хора знаят как да организират почивка от банална среща с роднини или среща с любим човек. Рутината и унинието убиват щастието.

Отделете време за себе си

Много от нас не успяват да останат сами със себе си. Или сме на работа, или сме заобиколени от деца и половинката, или бързаме някъде в почивния ден. Отделете време да останете сами, насладете се на тишината, спокойствието.

Не обръщайте внимание на възрастта

Можете да започнете да пътувате на 50, да се научите да свирите на китара на 40. Можете да се влюбите на 70, да решите да промените напълно живота си на 60. Това е само ваш избор, а за мнозина възрастта е просто възможност да се откажат мечти и щастие, намиране на оправдание за бездействието ви. Желанието и мотивацията са първите две стъпки по пътя към промяна в живота.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес