Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изкуството на съблазняването: 5 тайни на шпионката Мата Хари

14 юни 2024, 20:33 часа

Мата Хари, шпионка, танцьорка и куртизанка, става известна със способността си умело да взема ключовете от мъжките сърца. И ако в оценката на шпионските ѝ таланти историците се разминават, то никой не оспорва репутацията на блестяща съблазнителка.

А ето кои са и петте тайни на нейната привлекателност:

Тайната на съблазнителността № 1: Любопитство и ерудиция

Известната под псевдонима Мата Хари танцьорка всъщност имала доста скромно име - момичето се казвало Маргарет Гертруда Зел. На 18-годишна възраст Маргарет успява да изскочи от брака по обява за мъж, по-възрастен от нея с 20 години, и да замине с нов съпруг в Ява.

Бракът бил неуспешен: съпругът се оказал алкохолик, имал сифилис и освен това биел младата си съпруга. Друга от такъв живот би се превърнала в мегера, но за Маргарет личните нещастия станали повод да се забрави в танците и книгите.

Момичето се записало в трупа за национални танци, а в свободното си време изучавало индонезийската история и култура с такова постоянство, сякаш й обещавали билет за живота. Колкото и да е смешно, така и станало.

Благодарение на танцовите си умения на Ява Маргарет по-късно успява да изнесе представления в Европа, а знанията, придобити в Източна Индия, ѝ помагат да поддържа разговори с господа от всички слоеве на обществото. Но ако бъдещата шпионка се окажеше малко по-малко любопитна, нямаше да види нито Париж, нито „Ла Скала“, нито скъпите палта от норки.

Изкуството на съблазняването: Как да завладеем мъжкото сърце?

Тайната на съблазняването №2: Красива легенда

Мата Хари е Дита фон Тийз от началото на века - и двете никога не излизат от образ и живеят в свят, който сами са създали. Повече от красивото лице на Маргарита, мъжете бяха привлечени от необичайното ѝ име (Мата Хари означава „Окото на деня“ на малайски език), измислената ѝ житейска история (кралски корени, израснала в източен манастир) и постоянната ѝ аура на загадъчност.

Мата Хари знаеше как да разпалва любопитството на мъжете, като с право вярваше, че една екзотична птица ще ги привлече повече от домашната гъска. В края на краищата, колко Маргарити имаше в Европа?

Тайна на съблазняването № 3: Смелост

Да даваш на мъжете това, което искат, и да не се притесняваш от еротиката не е кой знае каква наука, но всъщност малцина се осмеляват да го правят. Мата Хари е пионер в европейския стриптийз - преди нея само нискокачествени кабаретни изпълнителки са се осмелявали да се събличат публично по време на вълнуващи, но недостойни представления. Маргарет-Мата за първи път предлага на мъжете стриптийз, от който те не трябва да се срамуват, показа голота, при вида на която не бива да свеждат очи. А мъжете ѝ се отплащат с внимание и скъпи подаръци.

Междувременно Мата Хари изобщо не можела да танцува. За това свидетелстват както бившият ѝ съпруг, така и самата тя в писма и записки в дневника.

"Никога не съм умеела да танцувам. И ако хората идваха на моите представления, го дължах само на факта, че за първи път се осмелих да се появя пред тях без дрехи", - каза за себе си танцьорката.

Тактики за съблазняване според хороскопа: най-недостъпните зодии

Тайната на съблазнителността № 4: Любовта към дрехите

Въпреки общоприетия стереотип, не всички момичета обичат и умеят да се обличат. Но ето един парадокс: страстта на жените към красивите рокли често покорява мъжете. Задоволявайки капризите на любимата, мъжете усещат своята власт над нея - Мата Хари лесно би потвърдила това.

Далеч от идеите за женска еманципация танцьорката взема от почитателите си всичко, което те ѝ дават: бижута, кожени палта, тоалети, а в замяна ги дарява със своето внимание и чувство за собствена значимост.

Тайната на съблазнителността № 5: Деликатност

Интимните отношения трябва да се пазят в тайна, смятала Мата Хари. И тя е била права: мъжете винаги са били безумно привлечени от жени, чието минало е обвито с ореол на тайнственост. От една страна, почитателите на екзотичната танцьорка мечтаели да ѝ намерят опитна любовница, а от друга - не биха искали да изглеждат бледи на фона на предишните фаворити на Хари.

Освен това връзките с куртизанка, макар и с много висок статус, можеха да навредят на репутацията на много от високопоставените покровители на Маргарет. Затова имената и фамилиите на своите „приятели“ (а биографите смятат, че те са били повече от сто) Мата Хари пазела в най-строга тайна, а повечето от тях успели завинаги да останат инкогнито.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес