Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Избавете се от неприятните афти още в същия ден с тези природни средства

27 юни 2021, 10:00 часа

Афтите не са заразни.

Защо се появяват и причините за образуването им все още не са ясни.

В момента се приема, че имунологичният отговор на определени фактори благоприятства образуването им.

Може да се появят след консумация на определени храни, като ядки, цитрусови плодове или прием на лекарства.

Храносмилателни разстройства, стомашно-чревни проблеми и много други заболявания като настинки, болест на Crohn и плака често са свързани с язви в устата.

Колебания в хормоните, емоционалният стрес или депресивното настроение често водят до появата на афти. Недостигът на желязо, фолиева киселина или витамини, използването на пасти за зъби със съставките на натриев лаурил сулфат или триклозан може да провокира появата на язви.

Причината за образуването на язви може да бъде травма на лигавицата с протеза, пломба или счупен зъб, частично подвижна протеза, случайно ухапване по бузата или езика. Смукането на палеца често причинява травматични язви в мекото небце при деца. Наследствената предразположеност не се счита за последен рисков фактор.

Лечение на афта

Тъй като афтите причиняват болка в устата при говорене, дъвчене на храна и преглъщане, болката облекчава тези болезнени усещания с помощта на болкоуспокояващи. В допълнение, добрата хигиена на устната кухина е важна, за да се предотврати заразяването на бактериите от афтите и ускорява заздравяването.

Гаргара-лайка

За облекчаване на болката и ускоряване на заздравяването на афтите се използват естествени натурални препарати с дезинфектант и локален анестетичен ефект:

Вода за уста с арника, слез, градински чай или лайка

Екстракт от корен на ревен или тинктура от смирна

Масло от чаено дърво

Боровинките не са лишени от противовъзпалителни ефекти поради съдържанието на танин.

Изплакнете със сода за хляб. В допълнение, за дезинфекция и анестезия, аптеката предлага широка гама от решения, базирани на антисептични води за уста. За локална анестезия се използват и анестетични мехлеми и гелове.

Домашните лекарства не са доказали своята ефективност в проучванията. Съветите варират от пиене на лимонов сок до силно болезнени кристали сол.

Лимоновият сок несъмнено е дезинфектант и капки, нанесени върху засегнатата област, причинявайки силно усещане за парене, ще ускорят заздравяването.

Изплакването на устата с разтвор на сода бикарбонат противодейства на киселинността на кърмата, облекчава болката и ускорява зарастването на лезиите.

Смукането на кубчета лед помага при малки афти.

Яденето на силно осолени или подсладени храни увеличава болката, докато пиенето на мляко намалява.

Профилактика

Ограничете приема на ядки и цитрусови плодове укрепване на имунната система със здравословни и богати на витамини храни практикувайте устна хигиена премахнете плаката от зъбите и езика.

Освен това шведски учени са установили, че афтозните язви могат да бъдат избегнати чрез използване на медицинска паста за зъби, съдържаща портокалово масло и активната съставка глициризин за продължителен период от време.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес