Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храни и напитки, с които да заместите кафето

23 март 2022, 08:40 часа

Със сигурност има дни, в които просто не можем да спрем да се прозяваме. В такива моменти мисълта за чаша кафе не ни напуска, а ободрителната доза кофеин ни се струва като единствения шанс да енергизираме тялото и съзнанието си и да сме по-продуктивни.

Кафето обаче понякога влошава положението. Съпроводено с нездравословни хранителни навици, кафето би могло да даде обратен ефект и вместо да ни накара да се почувстваме по-бодри, по-скоро ще ни умори и доведе до така нежеланата непродуктивност. Съществуват обаче храни и напитки, които могат да ни освежат и да ни дадат нужната енергия за през деня и да ни събудят.

Яйца
Навярно сте чували, че яйцата не са от най-полезните за консумация храни, но тази информация съвсем не граничи с истината. Питали ли сте се, защо толкова много хора предпочитат да консумират яйца за закуска? Консумират ги, защото яйцата са толкова полезни, колкото и подходящи за успешен старт на деня. В жълтъците на яйцата се съдържат нужните за организма протеини, които снабдяват тялото ни с нужната енергия.

Мента
Ментата е изключително свежо и ободряващо ароматно растение. Учени са установили, че ментовият аромат увеличава бдителността и значително намалява умората. А какво по-хубаво от чаша ароматен ментов чай, за старт на деня? Опитайте да се събудите с тази невероятно вкусна и полезна напитка и със сигурност ще останете приятно изненадани, след което тактично ще оставите кафето настрана за известно време.

Вода
Вярвате или не, но една съвсем обикновена чаша вода, би могла да подейства изключително добре за по-бързото разсънване сутрин. Много хора не консумират нужната за организма вода в ежедневието си, а след събуждане са дехидратирани. В моментът, в който тялото ни не разполага с необходимото количество вода, то спира да извършва правилно фунцкиите си. Следователно, чаша от живителната течност след събуждане, действа благоприятно и оказва положително влияние както на организма, така и на продуктивността ни през деня.

Семена от чиа
Семенцата от чиа са изключително богати на Омега-3 мастни киселини. Те успешно се справят с чувството на умора и действат ободряващо. Това е така, защото семената от чиа абсорбират до над десет пъти теглото си във вода, носят ни свежест и ситост, а освен това забързват храносмилането. Ако в закуската ви сутрин преобладават семената от чиа, ще се почувствате не само сити и ободрени, но ще бъдете и добре хидратирани през целия ден.

Овесена каша
Овесената каша се вписва в предпочитанията за закуска на наистина много хора. Класическата овесена каша е считана за една от най-добрите храни, които могат спокойно да бъдат приемани рано сутрин. Засищаща, зарежда ни с много енергия и освен това, овесената каша притежава нисък гликемичен индекс, а именно това е мярката за това колко бързо абсорбира въглехидратите в организма.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес