Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хитрите домакини ползват тези лесни трикове, за да разберат дали яйцето е развалено

03 ноември 2022, 18:33 часа
Реклама

Методите, които ви представяме, се използват преди всичко, за да датирате яйцата с които разполагате в кухнята си - тоест да определите възрастта им и да видите дали са все още пресни или вече са навлезли в процес на стареене. Естествено това не означава, че непременно са негодни за консумация - но може да констатираме някои признаци, които да показват, че трябва да бъдат изконсумирани по-скоро.

Как да установим дали яйцето е развалено?

1. Проверете срока на годност.

За да открием списъка със съвети как да узнаете дали яйцето е развалено, започваме с най-основния метод, който, разбира се, е проверка на срока на годност. По правило пакетираните яйца в магазина имат срок на годност 30 дни – но това не означава, че след този срок непременно са развалени. Ако той вече е изтекъл, използвайте някой от следващите методи, за да проверите дали все още са годни за консумация или не.

2. Подробен оглед.

Черупката казва много за яйцето, затова си струва да бъде огледана много внимателно. Ако е напукана, набръчкана или лигава, това е знак, че може да има бактерии. Затова е добре да отворите яйцето и да огледате жълтъка и белтъка. Ако откриете оцветяване в розово, синьо, зелено или черно, значи в тези области са се развили бактерии. Бързо изхвърлете такова яйце!

По колко яйца могат да ядат хората с висок холестерол?

3. Миризмата.

Да, помирисването е един от най-старите начини да се разбере дали яйцето става за ядене или не. Ако едно яйце е развалено, миризмата му е много характерна и неприятна – без значение сурово ли е или варено. Отворете го, помиришете и се доверете на обонятелните си способности.

4. Поставяне във вода.

Това е може би най-известният и ефикасен начин да разберем какво е състоянието на яйцето. Поставете го в чаша с вода. Ако си остане легнало на дъното, може да сме сигурни, че е прясно. Но, ако се задържа почти вертикално или плава, това е знак, че вече е старо.

5. Осветяване.

Насочването на концентрирана светлина към яйцето е друга възможна техника. Нуждаете се само от много тъмна стая и неголям, но ярък източник на светлина – например, малко фенерче. Целта е да задържите светлината насочена отблизо към яйцето. След това го наклонете и завъртете бързо. Съдържанието му ще се вижда през черупката и по този начин можете да забележите дали въздушната камера вътре е малка или голяма. При прясно яйце трябва да е около 3.2 мм. Колкото по-старо е яйцето, толкова по-голяма е кухината, тъй като при стареенето течността, изгубена чрез изпаряване, се замества от газове.

Кои яйца са по-полезни - белите или кафявите?

6. Подслушване.

Това звучи отначало малко налудничаво, но всъщност е стара и простичка техника, която ще ви покаже свежестта на яйцето! С течение на времето белтъкът и жълтъкът губят влага, стават сухи и затова се свиват. Така „въздушната възглавница“ превзема вътрешното пространство и дава възможност на съдържанието да се плъзга по-лесно в яйцето – при това издава звук, подобен на приглушено потропване. Разклатете яйцето и щом чуете някакви звуци, значи въобще не е прясно. Колкото повече шум има при разклащането, толкова е по-сигурно, че е развалено.

Яйцата са една от най-консумираните храни както под формата на гарнитура или елемент от основни ястия, така и като съставка в различни видове сладкиши. Поради тази причина е важно да се уверите, че все още са в перфектно състояние за консумация, без да излагате здравето си на риск.

Приложете на практика всички тези методи, които показват как да установите дали едно яйце е добро за ядене. Вашето здраве ще ви благодари!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес