Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хитрите домакини изсипват това в пералнята веднъж на 2 месеца - от плаката и лошата миризма не остава и следа

16 октомври 2022, 14:30 часа

С течение на времето в пералнята се натрупва плака заради минералните соли, съдържащи се във водата. Това се отразява пагубно на нагревателя и ако плаката не се почиства редовно, експлоатационният живот на уреда ще намалее значително.

Опитните домакини знаят как да избегнат тази неприятна ситуация. За целта те разчитат на едно достъпно средство, което използва веднъж на всеки 2 месеца. Освен че се справя с натрупаната плака, то ще решава и още един проблем - лошата миризма в пералнята.

Топ трик за премахване на плаката и лошата миризма от пералнята 

Употребата на лимонена киселина е най-лесният и достъпен метод за решаването на тези два проблема. Тази хранителна съставка трябва да се изсипе в отделението за прах - използва се в количество за 25-30 g киселина за всеки кг от капацитета на пералнята.

Хитрите домакини винаги правят това преди да сложат кърпите в пералнята и по тях не остава нито едно петно

След това уредът трябва да стартира с програма с дълъг цикъл на пране на висока температура.

Ако мръсотията и плаката е по-упорита, използвайте следния трик - приблизително в средата на прането изключете уреда от електрическата мрежа поне за няколко часа. Най-добре е да оставите пералнята изключена през нощта.

И накрая, последната стъпка ще бъде почистването на дренажния маркуч, филтъра и ластика от частиците, останали след разтварянето на варовика.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес