Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа
Реклама
 

Голям празник е днес, спазват се редица традиции и обичаи

28 юни 2024, 21:28 часа

Утре, 29 юни, отбелязваме голям християнски празник - всяка година на тази дата се пада Петровден. На този ден църквате отдава почит към паметта на апостолите Петър и Павел - учениците на Христос. Разпространявайки християнската вяра, те са преминали през много мъки и страдания, но въпреки това не са се отказали. На Свети Петър са поверени ключовете, които отварят вратите към рая.

Реклама

Кой празнува имен ден на 29 юни?

Петър е първият апостол, на който Исус се явил след Възкресението си. Петър е почитан като учител на юдеите, а за Павел се счита, че е учител на езичниците.

Кой празнува имен ден на Петровден?

На този празник имен ден празнуват всички, които носят имената - Петър, Преслав/а, Павел, Павлета, Павлин/а, Петранка, Петя,Полина, Камен, Петра, Кремена, Полина, както и производните на тях имена.

Традиции и обичаи на Петровден

Петровден е един от най-големите християнски празници, които църквата отбелязва през лятото. На този ден приключват Петровите пости, които започват точно две седмици преди празника. Краят им се отбелязва с отслужването на литургия. След приключването на постите е задължително е да се яде месо от жертвено животно. По-специално на трапезата се слага петровско пиле.

Птицата е знак на висшите сили. Петелът, който се поднася като жертва за Апостолите Петър и Павел, символизира възкресението. Чрез жертвоприношението на петел се омилостивяват природните сили. Петелът символизира още плодородието, а според Новия завет той символизира разкаянието на Апостол Петър.

 Ястието кутмач също е задължително за празничната трапеза на Петровден. То се приготвя от предварително разбито сирене и запържено брашно. Този празник съвпада с жътвата, така че не е забранено извършването на всякаква полска работа, но това трябва да се прави само през първата половина на деня.

Празникът се свързва и с още един обичай - вярващите носят в църквата обредни хлябове. Задължително се носят и ябълки петровки. Занесената в църквата храна се освещава по време на литургията, след което се раздава за здраве. Този обичай задължително се изпълбява от родителите на починали деца.

Изпълняват се обичаи и за предпазване от градушки и пожари. Организират се събори, на които се палят огньове, пеят се песни и се играят хора. 

Празнуваме Петровден

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес