Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как да се отървете от миризмата на плесен по дрехите у дома

26 юли 2024, 20:15 часа

Няма нищо по-лошо от това да извадите дрехи от пералнята и да усетите тази отличителна миризма на плесен. Ето защо се случва това, как да го предотвратите и как да се отървете от миризмата на плесен в дрехите.

Източникът на миризмата на мухъл в дрехите

Плесента е вид мухъл, който отделя летливи органични съединения. Склонен е да расте на места, които са влажни и тъмни - ето защо мазетата са толкова обичайно място за намиране. Освен това се нуждае от „храна“, за да расте, която може да бъде всякаква органична материя, включително мъртви кожни клетки, мръсотия, коса, прах и дори памучни влакна, всички от които могат да бъдат намерени в мръсното пране.

Две често срещани причини за мухлясали дрехи са, че оставяте влажни дрехи в коша си или ги оставяте да престоят в пералнята твърде дълго след пускане на цикъла.

Как да премахнем миризмата на влага у дома?

За да се справите с това, дръжте влагоуловител в пералното помещение. Помага за бързо изсушаване на въздуха на дрехи, които няма да влизат в сушилнята, и не позволява на дрехите в коша да останат влажни, докато чакат да бъдат изпрани. Също така никога не оставяйте дрехите да стоят в пералнята повече от час, преди да ги преместите в сушилнята или да ги прострете.

Вашата пералня може да кара дрехите да миришат на плесен

Може да се развие плесен, ако затворите капака след приключване на цикъл, без да го оставите да изсъхне, или ако имате модул с предно зареждане, който обикновено образува плесен в гуменото уплътнение около вратата. Така че е умно да оставите вратата отворена, след като изперете. Ако сте с предно зареждане, проверете уплътнението за мокри чорапи, които са склонни да се заклещват там и наистина могат да започнат да миришат след известно време!“

Можете също така да „изперете“ вашата пералня, като пуснете празен цикъл с гореща вода и чаша бял оцет, добавен в тавата за перилен препарат веднъж месечно.

7 начина да премахнете миризмата на мухъл от вашия апартамент

Как да се отървете от миризмата на плесен в дрехите?

Ако дрехите ви миришат упорито на плесен дори след пране, опитайте тези методи.

Белият оцет е едно от решенията. Добавете чаша към цикъла на пране и той е естествен и много ефективен дезодорант и дезинфектант, но всеки от тези продукти, добавен към цикъла на пране, ще работи много добре: ½ чаша сода за хляб, ½ чаша боракс или кислородна белина. Следвайте указанията на опаковката за това колко белина да добавите, тъй като ще зависи от размера на пералнята.

За най-добри резултати се предлага предварително накисване на силно засегнатите предмети в 50/50 разтвор на оцет и вода за 30 минути. След това, когато перете, използвайте най-горещата вода, безопасна за тъканта, добавете допълнителен цикъл на изплакване и се уверете, че изсушавате дрехите незабавно и старателно.

За още по-устойчиви миризми изсушете дрехите на въздух на пряка слънчева светлина, ако е възможно, тъй като ултравиолетовите лъчи ще убият всичкия останал мухъл и плесен.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес