Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Домашни средства, които ще ви отърват от хранителните молци

29 май 2024, 11:00 часа

Хранителните молци са неканен гост в нашите кухни, който не само разваля храната, но и представлява опасност за здравето. Появата му изисква незабавни мерки за унищожаване и предотвратяване на повторно заразяване. Тук ще разгледаме ефективни начини да се отървем от хранителните молци и как да предотвратим връщането им.

Реклама

Опасности, свързани с хранителни молци

Хранителните молци не само развалят храната, като оставят ларви и изпражнения в нея, но също така представляват риск за здравето. Присъствието им може да предизвика алергични реакции и респираторни заболявания. Освен това, консумацията на заразени храни може да доведе до сериозни последствия за организма.

Как да се предпазим от молци

Как да унищожим хранителните молци?

Един от най-ефективните начини за унищожаване на хранителни молци е използването на камфорово масло или камфоров спирт. Напоете памучни тампони с тези продукти и ги разпределете по кухненските шкафчета и чекмеджета. Ако се появи миризма на камфор, сменете тампоните, за да запазите ефективността на този метод.

Освен това лавандула, мента, розмарин и дафинови листа също са ефективни репеленти срещу молци. Ароматът им е приятен за хората, но неприемлив за насекомите. Поставете ги в шкафове или използвайте специални пакетчета с тези билки.

"Сбогом, молец!": Как да се отървете завинаги от вредителя?

Предотвратяване на връщането на хранителни молци

За да се отървете от хранителните молци завинаги, е необходимо не само да унищожите съществуващите индивиди, но и да предотвратите връщането им. Преминете през всички места за съхранение на храни и изхвърлете замърсените предмети. След това измийте добре шкафовете, чекмеджетата и контейнерите за съхранение със сапун и оцет или камфоров алкохолен разтвор.

След като повърхностите изсъхнат, използвайте избрания от вас репелент срещу молци и съхранявайте храната в чисти, сухи контейнери с херметичен капак. Обърнете внимание и на други места в кухнята, където може да се крият молци и ги третирайте.

Лайхак за предотвратяване появата на хранителни молци

За да се предпазите от молци, добавете скилидка чесън към всеки буркан със зърнени храни. Това не само няма да повлияе на вкуса на храната, но и ще помогне да избегнете появата на неприятни гости във вашата кухня.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес