Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Домашен тор за чушки! От баба го знам и чушките винаги стават големи и дълги

30 юни 2021, 16:35 часа

В тази статия ще ви представим тор за пипер, който няма да ви остави разочаровани в края на лятото. Той е лесен за приготвяне и ще можете да го направите само с няколко съставки, без да се налага да използвате различни изкуствени торове.

Както знаете, пиперът е взискателно растение. Препоръчително е разсада да го отглеждате на слънчево място, преди да го засадите в градината. Чушките имат дълъг вегетационен период и е хубаво да ги засадите в началото на пролетта. Те се нуждаят от много светлина и топлина, така че няма да сгрешите, ако и ги поставите директно на перваза.

Реклама

Преди да засадите семената, накиснете ги, като по този начин ще ускорите покълването. Веднага щом се появят листа, разделете растенията и ги поставете в отделни саксии. Подгответе и подходящ тор за разсада. С него ще спестите пари и сте напълно сигурни, че няма да използвате химикали, които да развалят вкуса на зеленчуците.

За него ще ви трябват птичи тор, креда, която да е настъргана и чаша вода. Поставете птичият тор във вода 1:10. Разбъркайте добре и оставете за 12 часа.

Тази процедура се прави от пресен птичи тор. Ако той е прегорял, то тогава ще трябва да изчакате около 2 седмици. Не забравяйте да разбърквате сместа непрекъснато.

След като е готова и е отлежала достатъчно време, то отново я разредете, като запазите съотношението от приготвянето. Комбинацията от птичи тор е чудесна за стимулирането на растежа, а също така дезоксидира почвата, в която се намират растенията.

Торът е подходящ не само за чушки, но и за други зеленчуци. С него ще можете да постигнете страхотни резултати в градината и то по естествен начин. За всеки корен трябва да използвате по 1 литър. Ако почвата има повишена киселинност, то можете да повторите процедурата до 7 дни.

През зимата можете да запазите тора, като го замразите. За да го предпазите от загуби, трябва да го съхраните на по-големи купчини и да го покриете със суперфосфат. След това ги покривате тънък слой почва или дървени стърготини. 

Птичият тор е полезен за растенията, но като всяко нещо и той трябва да се съхранява и пази. Не на последно място, спазвайте пропорциите за торене, тъй като той е силно концентриран и лесно може да се предозира с него. Във всички случаи е много по-полезен и ефикасен от химическите, които не знаете от какво точно се състоят и какво е влиянието върху организма ни.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес