Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доказано: Има мощен инструмент за постигане на успех и щастие

18 октомври 2024, 11:00 часа

Много хора смятат, че е достатъчно да си красив и умен, за да постигнеш успех, но често много по-важно е човек да има развита емоционална интелигентност.

Емоционалната интелигентност е способността да разпознавате и контролирате емоциите си. Човек с развита емоционална интелигентност лесно разчита емоциите на другите хора и може да повлияе на тяхното състояние, което има положителен ефект върху комуникацията.

 

Още: Плачете често - разберете защо и дали е нормално, или не

Емпатията е качество на лидерите

Всеки човек има емоционална интелигентност, но не всеки я има достатъчно развита. Трудно е да се измери тази стойност в числа, тъй като в основата си това е придобито умение, което е изключително важно за живота.

Статистиката показва, че хората с висока емоционална интелигентност печелят с 38% повече в сравнение с останалите. В същото време IQ няма толкова силен ефект върху нивото на доходите: хората с висок интелект печелят 3% повече.

Компаниите, които обръщат внимание на емоционалната интелигентност на служителите, могат да увеличат годишните си печалби с 64%, поради което е толкова важно да се извършва цялостна работа за мотивиране на персонала.

Още: Емпат - какво е значението на тази дума? Проверете вие емпат ли сте!

Скорошно проучване сред мениджъри на големи компании показва, че 57% от хората с добра емоционална интелигентност се представят по-добре, когато работят в екип.

Според друго проучване емоционалната интелигентност е основна черта на добрите лидери.

 

 

Още: А вие познавате ли хора, които не могат да се извиняват? Ето каква е причината

Помага при конфликти

Хората с развита емоционална интелигентност обикновено имат по-малко проблеми с противоположния пол. Те лесно се сближават с хората, знаят как да поддържат здрави отношения в двойката, тъй като четат емоциите на партньора си и разбират добре собствените си чувства.

Умението да изслушвате и подкрепяте любим човек  е един от основните начини, който помага за поддържането на хармонична връзка. Хората с развита емпатия се грижат и за собствените си чувства: намират оптималния баланс между своите интереси и нуждите на партньора.

 

Хармония със себе си

Това е най-важната цел, за която развиваме емоционалната интелигентност. Любовта към себе си е отправната точка, от която започва подобряването на всички сфери на живота. Трябва да се научите да разпознавате и приемате своите емоции от всякакъв вид – от радост до гняв. Това е единственият начин да станете балансиран и холистичен човек, да постигнете всички цели, които си поставите и да се насладите на всеки момент от този живот.

Научете се да казвате директно какво не харесвате: с времето това ще ви помогне да изградите своите граници.

Развитата емоционална интелигентност ни помага да разберем как и защо настроението ни се е променило, какво точно е причинило влошаването на състоянието ни и как да го поправим. По този начин можете да увеличите продуктивността си, да избегнете прегаряне и стресови ситуации - безпокойството и напрежението просто няма да ви притесняват.

Докато развивате емоционална интелигентност, същевременно повишавайте коефициента си на интелигентност: четете добри книги, слушайте лекции и подкасти, проявявайте интерес към музиката и културата. Така ще станете хармоничен човек, интересен за себе си и за околните.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес