Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Добавете малко аспирин в шампоана си и с косата ви ще се случат чудеса

05 май 2021, 11:30 часа

Косата ви се нуждае от допълнителни грижи? Тогава предлагаме неочаквано решение - ацетилсалицилова киселина. Не се изненадвайте, аспиринът наистина е вълшебен. Казват, че дори Дженифър Анистън е оценила предимствата му за косата. Актрисата редовно смесва аспирин с шампоан, така че косата ѝ винаги изглежда страхотно.

Разбира се, няма универсални рецепти. Това, което работи за един, може да навреди на друг. Хубаво е да се запознаете с аспирина по-подробно и едва след това преминете към процедурите. Прочетете за свойствата на лекарството и правилата за използването му за косата.

Аспирин има във всяка домашна аптечка. Обикновено се пие при главоболие и висока температура. Но се оказва, че хапчето може да се употребява не само за медицински цели. Аспиринът има вълшебен ефект върху косата. И тук няма нищо необичайно. Активната съставка на лекарството е салицилова киселина. А свойствата му много приличат на оцета (разтвор, който често се употребява като препарат за изплакване).

Веднъж попаднала върху косата, киселината я обгръща, без да прониква дълбоко. В резултат на това всички неравности се изглаждат и косата придобива здрав, добре поддържан външен вид. Ако вярвате на отзивите, редовното използване на аспирина може да постигне следните резултати:

• справя се с омазняването;

• прави косата копринена и блестяща;

• връща наситения цвят;

• премахва пърхота;

• предотвратява косопада;

• придава обем и сила.

Но не бързайте да започвате с маската! Факт е, че лекарството не е толкова безвредно и не е подходящо за всички.

Кога не трябва да използвате аспирин?

Лекарствата изискват изключително внимателен подход. Използвайки жълтък или масло от репей за косата си, не е нужно да се притеснявате. Тези продукти са напълно безвредни. Но с аспирина всичко е различно. Тук има определени ограничения, с които трябва да се съобразите. Да не се използва аспирин при:

• бременност;

• кърмене;

• нарушение на кръвосъсирването;

• индивидуална непоносимост.

Също така имайте предвид, че аспиринът има изсушаващ ефект. Ето защо при суха себорея, псориазис и твърде суха коса вместо аспирин е по-добре да потърсите друго лекарство.

Внимание! При някои хора аспиринът причинява силно дразнене на скалпа. Това може да доведе до появата на пърхот. Ако изведнъж почувствате сърбеж или забележите зачервяване, незабавно измийте продукта и не го ползвайте повече.

Как да приложим аспирин върху косата?

Не е необходимо да приготвяте сложни маски. Смачкайте на прах две или три таблетки аспирин. Смесете лекарството с порция обикновен шампоан. Измийте старателно косата си с тази смес, внимателно масажирайте скалпа. Измийте обилно с вода. Нанесете балсам.

Някои хора споделят, че този прост метод прави чудеса! Косата придобива сила, блясък и плътност. При редовни процедури косопадът се забавя. Факт е, че аспиринът активира кръвообращението в кожата. Това означава, че фоликулите получават повече храна.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес