Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да усетиш как мирише цветът (ВИДЕО)

10 ноември 2015, 11:26 часа • 7406 прочитания
Реклама

Американецът Закари Хауърд е разработил синестетична маска, която позволява да се почувстват различни миризми в зависимост от цвета на предмета.

Синестезията се явява рядък неврологичен феномен, при който дразнението на един сетивен орган води до непроизволен отклик на друг орган. Една от най-известните форми на синестезия е графемно-цветната, при която човек възприема букви и цифри с различен цвят.

За да направи синестетична маска, която позволява да се усеща мирисът на цвета, Хауърд включил компютър Intel Edison в качеството на управляваща платформа към лицева маска, на която има три ампули с масла. Във всяка от ампулите маслото е с различен мирис и съответства на червен, зелен и син цвят.

За отчитане на цвета се използва RGВ датчик, монтиран в пръстен, напечатан на 3D принтер. Датчикът в пръстена предава информацията за отчитания цвят в микрокомпютър, закрепен на ръката.

В зависимост от процента съдържание на червен, зелен и син цвят в обекта, съответните ампули се отварят в различна степен, а малки вентилатори в тръбите за подаване на въздух предават мириса на един или друг цвят.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес