Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чист дом без усилие: 8 съвета за по-малко прах по мебелите

16 август 2024, 15:25 часа

Едно от нещата, с който неизбежно трябва да се справите в дома, е прахът. Натрупва се върху вашия телевизор, рафтове, във всеки ъгъл на къщата и под мебелите ви.

Още: Без неприятни изненади: 8 стъпки за идеално чисто пране всеки път

Има някои прости мерки, които можете да предприемете, за да сведете до минимум праха във вашия дом.

Използвайте изтривалка за обувки

Прахът може да влезе през отворени прозорци и врати, пукнатини в стени и дори от нас, хората. Всъщност ние може да сме основният източник на прах в домовете ни. Затова един много ценен съвет за този случай е да поставите малък килим на главния вход на къщата си.

Дръжте прозорците затворени

Опитайте се да не отваряте прозорците твърде често, тъй като това осигурява достъп на прах. Този съвет важи особено ако живеете на приземния етаж.

Дръжте растенията близо до прозорците 

Разбира се, не е възможно да държите прозорците затворени през цялото време. Поради тази причина поставете различни растения на первазите или балконите си, те могат да помогнат за филтрирането на праха.

Почиствайте филтъра на климатика на всеки три месеца

За да намалите количеството прах в дома си, препоръчително е да почиствате филтрите на климатиците от праха и мръсотията, които те събират с времето и разпространяват в околната среда.

Почиствайте леглото си редовно

Леглото може да бъде едно от основните места за натрупване на прах в къщата. Това е така, защото чаршафите, калъфките и възглавниците събират прах.

За да го предотвратите, почиствайте леглото си на всеки две седмици. Също така проветрявайте спалнята си веднъж или два пъти на ден.

Погрижете се за чистотата на вашите четириноги приятели

Подстригвайте и решете вашите котки и кученца и ги къпете толкова често, колкото е необходимо. Почистете леглото им и другите места, където спят, за да отстраните всякакви косми или друга мръсотия.

Можете да покриете диваните или леглата с одеяло или чаршаф, преди да позволите на вашия домашен любимец да седне върху тях. След това можете лесно да го изтръскате и да го поставите направо в пералнята.

Вземете пречиствател за въздух

Такова устройство почиства атмосферата на вашия дом, като намалява замърсителите, включително прах. Въпреки че не може напълно да премахне праха, може да помогне за намаляване на количеството му.

Още: В студена или топла вода: Ето как правилно да разреждате белината

Вентилаторът на устройството засмуква въздуха заедно с праховите частици, след което филтрира и почиства въздуха и го циркулира обратно в стаята, докато прахът остава уловен във филтъра на устройството.

Използвайте прахосмукачка с HEPA филтър

HEPA филтърът ще предпази от прах за по-дълъг период от време, тъй като успява да премахне 99,7% от всички прахови частици, както и полени и бактерии.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес