Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Богородични пости – ето кога започват и какво се яде

31 юли 2024, 14:11 часа

През месец август църквата отбелязва два от най-големите християнски празници – Преображение Господне – на 6 август и Успение на Пресвета Богородица – на 15 август. Дни преди големите празници на християните стартират Богородичните пости – едни от най-строгите пости за годината, които се отбелязвали от 450 г пр. Хр., когато за първи път ги срещаме споменати в беседа на римски папа, известен с борбата си срещу ереста.

Защо Богородични пости се наричат така?

Тъй като Богородични пости се изпълняват и днес по начина, по който е постила Богородица преди смъртта си, а и през целия си живот, тъй като тези пости са в прослава на Божията Майка, която преди успението си се е отдала най-силно на пост и молитва,  те носят нейното име – Богородични пости. Наричат се още Богородичен пост и са един от най-тежките пости, заради своята строгост и множеството ограничения относно храните, които могат да се поднесат на трапезата. По-строги са единствено Великденските пости.

Пости 2024 - всичко, което трябва да знаем за тях

По време на постите е важно не само да се съблюдават разрешените храни и да се знае в кои дни се яде постната храна само и единствено сурова, като не се позволява дори да се готви, но е важно и да се спазва благоприличие, да се изчистят душата и помислите от всичко грешно, да се отправят искрени молитви за опрощение на греховете.

По отношение на трапезата постите са сред най-строгите. Богородични пости – ето кога започват и какво се яде, ако възнамерявате да постите и да почетете Света Богородица, пречиствайки тялото и душата си.

Богородични пости – ето кога започват и какво се яде

-          През дните понеделник, сряда и петък не само се консумира постна храна, но тя трябва и да е сурова. Не е позволено приготвянето ѝ по какъвто и да е начин, както и поставяне на олио в салатата. В тези дни от строгите Богородични пости дори растителната мазнина е забранена за консумация.

-          Приготвянето на храната чрез топлинна обработка се разрешава във вторник и четвъртък, но тя не само следва да е постна, но да не се добавя олио при приготвянето ѝ, което ограничава възможностите за готвене – постната храна трябва да се приготви чрез варене или задушаване именно защото консумацията на олио не се разрешава.  

-          Продължителността на Богородичните пости е 14 дни – започват на 1 август с водосвет в  православните храмове  и приключват на 14 август.

Пости 2024 - кога се падат и какво трябва да знаете за тях

-          Въпреки строгостта на Богородичните пости на 6 август е разрешена консумацията на риба. В случай че Успение Богородично се падне в сряда или в петък, то консумацията на риба също е позволена на този ден. В дните, когато се разрешава приготвянето и поднасянето на риба на трапезата, е позволена и консумацията на гореща храна, естествено постна, приготвена с растителна мазнина.

-          Позволено е използването на мазнина за приготвяне на храната само през съботните и неделни дни, като тогава е разрешено и добавянето на вино по време на готвене.

Макар да са тежки и строги пости, Богородичните пости не са трудни за спазване, тъй като са през горещите летни месеци, в които предпочитаме сурови зеленчуци, салати и студени постни ястия пред тежки мазни меса и горещи храни.

По време на Богородичните пости може да приготвяте и поднасяте всякакъв вид зеленчуци сурови на салата, варива като боб, леща, грах, нахут и други в дните, в които е разрешено да се готви, плодове, сладка, мармалади, тахан и всякакви подобни вкусотии. Разнообразието от позволени храни, достъпни през лятото, прави Богородичните пости по-лесни за спазване. Не бива да се забравя обаче, че храната и постът са второстепенни и че няма смисъл да се пости, ако постът не включва и пречистване на душата, молитва за опрощаване на греховете.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес