Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безопасно ли е да се ядат рохки яйца?

19 юли 2024, 14:11 часа

Яденето на рохки яйца може да бъде безопасно, но това зависи от няколко фактора, свързани с обработката, съхранението и готвенето им. Ето подробен преглед на това, което трябва да вземете предвид:

Качество и свежест

Безопасността на яйцата в насипно състояние започва с тяхното качество и свежест. Пресните яйца имат по-дебел белтък и по-изразен, закръглен жълтък. С течение на времето белтъкът става по-течен, а жълтъкът се сплесква. Проверката на датата на опаковане или на срока на годност върху картонената опаковка може да ви даде представа за тяхната свежест. Яйцата, които не се съхраняват правилно, могат да се развалят по-бързо, което води до повишен риск от хранителни заболявания.

Ползи и вреди от варените яйца за здравето

Съхранение

Правилното съхранение е от решаващо значение за запазване на безопасността на яйцата в насипно състояние. Яйцата трябва да се съхраняват в оригиналната им картонена опаковка, за да се предотврати поемането на миризми от други храни. Кашонът също така помага за предпазването им от повреда. В идеалния случай яйцата трябва да се съхраняват в хладилник при температура под 4 °C. Ниската температура забавя развитието на бактерии като Salmonella, които могат да причинят хранително отравяне.

Хигиена

Друг важен аспект е безопасното боравене с яйца в насипно състояние. Винаги мийте ръцете си преди и след работа с яйца, за да избегнете кръстосано замърсяване. Избягвайте да използвате яйца с напукани или замърсени черупки, тъй като през пукнатините могат да проникнат бактерии. Ако случайно изпуснете яйце, почистете добре мястото, за да предотвратите разпространението на бактерии.

Защо яйцата са толкова полезни?

Готвене

Доброто сваряване на яйцата е един от най-добрите начини да се гарантира, че те са безопасни за консумация. В суровите или недостатъчно сготвени яйца могат да се съдържат вредни бактерии. Препоръчва се яйцата да се готвят, докато белтъкът и жълтъкът станат твърди. За ястия, съдържащи яйца, като запеканки, кишове или печени изделия, вътрешната температура трябва да достигне поне 71°C. Ако предпочитате рецепти, които изискват сурови или леко сварени яйца, като домашна майонеза или дресинг за салата „Цезар“, използвайте пастьоризирани яйца, за да намалите риска от салмонела.

Закупуване от надеждни източници

Когато купувате насипни яйца, независимо дали от супермаркет или от фермерски пазар, уверете се, че те идват от надежден източник. По-вероятно е яйцата от сертифицирани производители да са били обработвани и съхранявани правилно. Органичните яйца или яйцата от свободно отглеждане често се считат за по-безопасни, но все пак те трябва да се подлагат на същите практики за безопасност като обикновените яйца.

Рискове при консумация на яйца в насипно състояние

Консумацията на насипни яйца крие някои рискове, най-вече поради потенциалното наличие на салмонела. Тази бактерия може да причини симптоми като диария, треска, коремни спазми и повръщане. Уязвимите групи от населението, включително малките деца, възрастните хора, бременните жени и хората с отслабена имунна система, са изложени на по-висок риск от тежки заболявания вследствие на заразяване със салмонела.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес