Бенките по рождение и какво е тяхното значение

8234
Бенките по рождение и какво е тяхното значение
Снимка: iStock

Бенките са много често явление. Медицинското им име е невуси. Невусът е съвкупност от пигментни клетки, която най-често се появява като кафяво петно или подутина.

Повечето бенки са безвредни, но в редки случаи те могат да станат ракови. Наблюдението на невусите и други старчески петна е важна стъпка в превенцията на рак на кожата, особено на злокачествен меланом.

Какво представляват невусите?

Бенките могат да бъдат с различни цветове, форми и размери, могат да бъдат плоски или повдигнати, а повърхността им е гладка или набръчкана. Цветът им най-често е кафяв, но може да има черно, червено, синьо, розово и кафе.

Бенките могат да се появят почти навсякъде по тялото, включително скалпа, подмишниците, между пръстите и дори под ноктите.

Колко опасни могат да бъдат бенките?

Как се появяват бенките? Бенките или невусите са доброкачествени образувания по кожата, обикновено черни или кафяви. Те растат на всяк...

От какво и защо се появяват бенки по тялото?

Бенките се появяват, когато кожните клетки, наречени меланоцити, се натрупват в групи, а понякога растат заедно с околната тъкан. Причините за този процес не са установени до момента. Известно е само, че голям брой бенки е наследствена черта.

При хората със светла кожа бенките са по-чести. В същото време броят им може да се промени с течение на времето. На средна възраст могат да се появят нови бенки, докато други да изчезнат. Въпреки, че повечето невуси се появяват в детството и юношеството, през периоди от живота, свързани с хормонални промени (пубертет, бременност, напреднала възраст), техният брой и вид може да се променя. Продължителното излагане на слънце също допринася за появата на нови бенки.

Повечето бенки са безобидни и не изискват специално внимание, но понякога се срещат така наречените диспластични невуси, които са склонни да стават злокачествени, или по-точно - злокачествен меланом.

Хората, изложени на риск от развитие на меланом, включват:

Какво разкрива за нас белегът по рождение

Рождените белези са кожни аномалии, които се появяват малко след раждането или през първите няколко седмици от живота. Обикновено не са...

- Големите бенки, присъстващи от раждането, са вродени невуси.

- Атипични бенки - диспластичен невус. Размерът им надвишава 6 мм, с неправилна форма, с назъбени ръбове, тъмнокафяви в центъра и по-светли по периферията. Такива невуси обикновено са наследствени.

- Множество бенки. Ако броят им надвишава 20, имате повишен риск от развитие на меланом.

- Наследственост. Когато всеки от близките роднини в историята на живота е имал меланом.

Стимулът за прераждането на доброкачествена бенка в никакъв случай не е нейното травматизиране, което е много често срещан мит. Основната причина е слънцето. Именно ултравиолетовите лъчи допринасят за такива клетъчни мутации, които водят до появата на злокачествени клетки и развитието на раков тумор.

Няколко сигнала, по които да разберем, че нещо не е наред с бенките ни

Ако сте от хората, които имат много бенки по тялото си, трябва да следите изкъсо тяхното състояние. Меланомът е от най-опасните видове ...

За да предотвратите превръщането на бенка в меланом, ще ви помогнат следните правила:

- Избягвайте прекомерното излагане на слънце. Особено интензивно излагане на ултравиолетови лъчи се слуцва от 10.00 до 16.00 часа. Опитайте се да останете на закрито през този период от време.

- Използвайте слънцезащитен крем. Той трябва да се нанесе в рамките на 30 минути преди да излезем навън. Нанасяйте отново крема на всеки 2 часа, особено ако сте на открито за повече време. Облачните дни не са изключение.

- Защитете се с дрехи. Облеклото, шапките, трябва поне да покриват проблемните зони на кожата.

- Яжте правилно. Достатъчно количество витамин Д, приемано с храна, може да ви предпази до известна степен от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-щастливата зодия през юли 2024: Желанията се сбъдват, идват внезапни печалби и любов!

Вечерен виц: С кво одиш на работа?

Виц на деня: Кажете къде

Рецепта за вкусно до немай къде пържено кюфте - Комшиите ще питат за рецептата

Виц за добро утро: На гарата

Много силна притча за вечно заетия баща

Петровден е! Прочетете тази мощна молитва за здраве

Стихотворение на деня, 29 юни, от Радой Ралин

Любовен съвет за всяка зодия за 29 юни 2024

Таро хороскоп за 29 юни 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com