Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Белене на чесън за секунди - всеки готвач го знае!

21 август 2024, 17:00 часа

Чесънът е незаменима съставка в много ястия, придавайки им аромат и вкус, който няма аналог. Въпреки това, процесът на белене на чесън може да бъде досаден, особено когато времето ви притиска или когато трябва да обелите голямо количество. За щастие, съществуват няколко изпитани трика, които могат значително да ускорят този процес и да направят беленето на чесън не само по-бързо, но и по-приятно. В тази статия ще ви разкрием някои от най-ефективните методи, които всеки готвач трябва да знае.

Разделяне на чесън за секунди

Първата стъпка към бързото белене на чесън започва с разделянето на главата на отделни скилидки. За да направите това за секунди, поставете цялата глава чесън на масата с върха на скилидките нагоре. Ударете с долната част на дланта си върху горната част на главата чесън – това ще накара скилидките да се отделят лесно и бързо. Този метод е изключително ефективен, особено когато ви трябва голямо количество чесън за готвене.

Как да обелим яйце, чесън и картоф за секунди (ВИДЕО)

Техниката с купите

След като сте разделили скилидките, можете да използвате друг бърз метод за белене – техниката с две купи. Поставете скилидките чесън между две метални или керамични купи, като едната купа служи за капак. Разклатете енергично купите, така че скилидките да се удрят една в друга. Този метод е изненадващо ефективен и премахва люспите от чесъна за секунди.

чесън

Белене на чесън с буркан

Ако нямате купи под ръка, можете да използвате обикновен сух буркан. Поставете скилидките вътре, затворете капака и разклатете буркана енергично. Този забавен и ефективен метод не само обелва чесъна бързо, но и поддържа ръцете ви чисти и без неприятна миризма. Тази техника е чудесна, ако искате да включите децата в кухнята – те ще се забавляват, а вие ще получите обелени скилидки чесън.

Класическият метод с нож

Един от най-старите и все още най-ефективни методи за бързо белене на чесън е използването на нож. Поставете скилидката на плоска и стабилна повърхност и натиснете леко с плоската страна на ножа върху нея. Лекият натиск ще разчупи люспата, която след това лесно може да бъде отстранена. Този метод изисква малко практика, но веднъж усвоен, става изключително бърз и удобен.

Кой е най-бързият метод за белене на чесън?

Силиконов помощник за чисти ръце

За тези, които не обичат миризмата на чесън по ръцете си, съществува и специален силиконов уред за белене. Този малък силиконов цилиндър е проектиран да обелва скилидките, без да докосвате директно чесъна. Просто поставете няколко скилидки в силиконовата тръбичка, разтъркайте между дланите си или на кухненския плот, и готово – чесънът е обелен, а ръцете ви остават чисти.

Беленето на чесън не трябва да бъде трудоемко или времеемко, особено когато знаете правилните трикове. Независимо дали използвате техниката с купите, буркана, ножа или силиконовия помощник, тези методи ще ви спестят време и усилия в кухнята. Така ще можете да се насладите на ароматния вкус на чесъна в любимите си ястия, без да се притеснявате за досадното му белене. Сега вече сте готови да приготвите всяко ястие с лекота и усмивка!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес