Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Акне и още 5 мита за кожни проблеми, в които мнозина все още вярват

20 октомври 2024, 11:00 часа

Кожните заболявания могат да се появят във всяка възраст, не само при тийнейджъри. Освен това, причината за тях не винаги трябва да се търси в чревни или чернодробни проблеми.

Ако акнето се появи по лицето или тялото, често търсим причината на бюрото си или в собственото си тяло, чудейки се какво и къде може да действа. Но не винаги става така.

Кожните заболявания не са непременно признак на заболяване на вътрешните органи. Само някои от тях могат да бъдат симптоми на други заболявания - например обрив.

Още: Какво да правите, ако на носа се появят черни точки и акне

В по-голямата част от случаите кожните заболявания са чисто кожни и се основават на процеси, които не са свързани с функционирането на червата, черния дроб или нервната система.

Пълното обновяване на кожните клетки става за около четири седмици. Това е важно да се има предвид при оценка на състоянието на кожата и коригиране на лечението на кожни заболявания.

Има още пет популярни мита за причините за кожните проблеми.

Мит 1. Акнето ще изчезне, когато пораснете/ожените се/имате деца.

Още: Можете ли да излекувате акнето си с ябълков оцет?

Често възникващо по време на юношеството, акнето има тенденция да се подобрява с течение на времето. То обаче продължава да съществуват в продължение на много години, така че не отлагайте посещението при дерматолог.

 

Мит 2. Мръсотията причинява акне

Акнето е хронично заболяване на пилосебацеалния апарат на кожата. Порите се запушват от протеин, наречен кератин, който се секретира от клетките на кожата, а не от външната мръсотия.

Още: Пъпки след море: как да се отървете от ваканционното акне само в 3 стъпки

 

Мит 3. Шоколадът причинява акне

Това твърдение няма доказателства. Причините за акне са описани по-горе.

 

Мит 4. Продуктите за грижа за кожата трябва да се сменят често

За да поддържате здрава кожа, по-добре е да се придържате към системата и да не сменяте продуктите често.

 

Мит 5: Пиенето на много вода поддържа кожата ви хидратирана.

Хидратацията е необходима на цялото тяло като цяло и на кожата в частност. Фанатичното превишаване на необходимия обем вода няма да доведе до нищо добро.

Млечните продукти напоследък често са обвинявани, че причиняват проблеми с червата и кожата и че е по-добре възрастните да избягват напълно млякото.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес