Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 правила, с които ще станете „душата на компанията“

05 април 2022, 21:00 часа
Реклама

Само дълбоко интровертни личности избягват да са в компания, където се откроява човек, който се стреми да развесели останалите, засипвайки ги със смешки и шеги. Такива персони, действайки съвсем естествено, зареждат позитивно околните и ги правят щастливи. Не всеки е призван да бъде „душата на компанията“, но всеки може, спазвайки определени правила, да се опита да играе подобна роля.

Най-значимите правила, за да станете душата на компанията

Правило първо е да показвате с постоянна усмивка на лицето си уважение към околните. Такова държание е предпоставка да ви се доверят относно компетентността ви по дадена тема.

Правило второ е да не провокирате конфликтни ситуации, а ако има предпоставка за това, да ги потушавате в зародиш. Това важи с особена сила при разнородни компании, където правят опит да се изявяват личности с прекомерно его, но с ниско самочувствие. Задачата не е лесна. Изваждайки наяве чувството си за хумор, то със сигурност ще се справите!

Страхотните ползи от "йога на смеха"

Правило трето е да не бъдете многословни и подробни, защото така е много вероятно да доскучеете на околните, те да станат разсеяни и да загубят интерес към думите ви. Ето защо бъдете кратки, ясни и остроумни.

Правило четвърто е да показвате истинското си лице пред околните, да не лицемерничите, опитвайки се да се представяте не такива каквито сте, защото фалшът се усеща отдалече, което ще отблъсне хората около вас.

Правило пето е, когато усетите притеснителна атмосферата около вас, трябва с примерена доза ирония да осмеете проблемите си, загатвайки, че те имат и положителна страна. Такова самоиронизиране ще разведри обстановката. Ако възприемете ролята на оплакващ се неудачник, вие вместо да спечелите съчувствие у околните, ще ги отблъснете, защото кой ли обича да контактува с черноглед мърморко?!

Правило шесто е без притеснение да обсъждате комични ситуации, възникнали в ежедневието ви, с цел да забавлявате околните и да печелите симпатиите им.

Блокирайте стреса с усмивка

Правило седмо е при проблеми у околните да ги разсмеете с шегички и да ги окуражите с положителни коментари, тъй като в живота хубавите и лошите неща се редуват, но и бързо преминават. Важното е да вярвате, че водещото е доброто и то е свързано с позитивизъм, забавление и много смях.

Правило осмо е да култивирате в себе си чувство за хумор и способността да се самоиронизирате - без притеснение, че това би ви навредило. По същия начин трябва да се отнасяте към шегите на околните по отношение на вас самите – да не се обиждате, а да ги приемате с усмивка.

Правило девето е да не се превръщате в кълбо от нерви, породено от ежедневните стресови проблеми и да не натоварвате околните с излишна информация. Само ако приемате живота с доза самоирония и с много усмивка, то ще имате реален шанс да бъдете „душата на компанията“.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес