Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 неща, които трябва да разчистите преди есента

05 септември 2024, 11:42 часа

Разчистването на дома ви може да помогне за намаляване на стреса, повишаване на производителността и подобряване на организацията. Но опитът да се направи едно годишно пролетно подреждане може да е непосилен. Вместо това шестмесечното или тримесечното разчистване, при което се фокусирате върху конкретни сезонни задачи, може да направи нещата по-управляеми.

Още: Кои са 4-те ефекта на есента върху вашето здраве

Помислете за тези неща, които да разчистите преди есента, за да сте готови да се пренастроите и да приемете сезона на уюта, преди да започне училището и да настъпи забързаният празничен сезон.

Направете чистка за връщане към училище

Започнете учебната година гладко, като разчистите старите принадлежности и видите какво трябва да се замени. Отървете се от униформите или спортното облекло, които не пасват или са повредени непоправимо. Включете децата, като прегледате техните канцеларски материали и принадлежности за занаяти. Изхвърлете химикалките, чието мастило е свършило, изсъхналите лепила и папки, които са виждали по-добри дни.

Макар че може да искате да запазите ценни картини или работни тетрадки, към които децата ще се върнат отново през тази година, вероятно можете да изхвърлите куп документи за рециклиране. Помислете и за оптимизиране на купчината стари раници и кутии за обяд до един любим избор за всяко дете.

Оправете фризера и килера си

Преди да започне празничното забавление, подредете кухненския си килер и освободете място във фризера си.

Започнете с изхвърлянето на всички продукти с изтекъл срок на годност, преди да подредите останалите. Поставете продуктите с най-кратък срок на годност в предната част на рафтовете, подредете килера си по зони, за да улесните намирането на нещата, и използвайте удобни контейнери за съхранение в килера.

Искате място за замразените зеленчуци, така че бъдете безмилостни при разчистването на старите продукти от фризера. Също така е полезно да сортирате нещата по зони, като използвате контейнери и етикети, когато е необходимо.

Изхвърлете тоалетните принадлежности

След като лятото свърши, е добър момент да почистите чекмеджетата на тоалетката си и да подредите нещата. По този начин можете да освободите място за успокояващите зимни балсами за устни, хидратиращите овлажнители и вазелина за сухата кожа в студеното време.

Имате ли спрейове против насекоми или слънцезащитни продукти с изтекъл срок на годност? Може би в задната част на тоалетката или аптечката ви се намират няколко продукта, които не са виждали бял свят от години. А дали наистина ще използвате постоянно растящата купчина мини тоалетни принадлежности, които сте събрали от хотелите?

Трябва да помислите не само за подреждането на шкафовете в банята. Разчистването и подреждането на плотовете в банята прави пространството по-скоро спа-център - идеално за хладните есенни дни, когато искате да се отпуснете с дълго, успокояващо киснене във ваната.

Разчистване на гардеробите

Сега е моментът да разчистите гардероба си от летните рокли, бански костюми и сандали, които не сте използвали тази година - или няколко лета преди това. Рециклирайте тези, които са имали по-добри дни, и помислете за даряване на тези, които просто не ви стоят или вече не са във вашия стил. Време е да организирате и зимната си екипировка, като изнесете дебелите пуловери, дъждобраните и дългите панталони на предните рафтове, за да се подготвите за есенните разходки.

Увеличете максимално пространството в гардероба си, като сгъвате внимателно дрехите, използвате закачалките на гърба на вратата и използвате контейнери под леглото за летните вещи, които няма да ви трябват до следващата година.

И ако имате време, организирайте и шкафа си за бельо. Отървете се от изцапаните от слънцето и износени кърпи - местният приют за животни ще ги оцени - или ги преместете в килера, за да почиствате капки от мокри обувки или кучета. Ако разполагате с място, прехвърлете останалите в гаража или мазето за съхранение до следващата пролет - или помислете за спестяващи място вакуумни торби, които осигуряват повече място на рафта за дебелите зимни завивки и уютните одеяла.

Почистете задния си двор

Не само къщата ви се нуждае от есенно разчистване. Подреждането на двора е от полза за тревата, предпазва инструментите и мебелите от зимните замръзвания и означава, че напролет ще сте готови да се възползвате от по-доброто време.

Изгребването на листната маса предпазва тревната площ, намалява опасността от подхлъзване при влажно време и премахва зимните скривалища на нежелани твари. Освен това ще трябва да съхранявате или покриете мебелите на открито, играчките и другите аксесоари в двора, за да намалите риска от повреди, причинени от времето. За изкривените мебели, които са имали по-добри дни, отделете време да ги поправите, да ги пребоядисате или да ги рециклирате.

Сега е моментът и за ежегодното почистване на улуците. Оставянето на боклуци и мокри листа по тях при настъпването на зимното време увеличава вероятността от запушване на отводнителните тръби, отдръпване на улуците от дома ви и други повреди.

Организирайте външния си навес

Вашият външен навес също може да се възползва от разчистване преди началото на студените месеци. Започнете, като разчистите и приберете инструментите и консумативите, които сте използвали през лятото. Измийте с маркуч мръсотията и праха от градинските и тревните инструменти и правилно запечатайте и опаковайте остатъците от почва за саксии, семена и торове. Прегледайте инструментите, приспособленията и играчките си на открито и се запитайте дали ги използвате редовно. Ако го правите, помислете за подреждане на предметите по рафтове и стелажи. Ако не го правите, може би е време да се отървете от предмета.

Когато организирате външния си навес, дайте приоритет на лесния достъп до предметите, които използвате най-много през предстоящия сезон. За есента дръжте греблата и духалките за листа близо до предната част на навеса; повечето градински принадлежности могат да се поставят в задната част. Дръжте по-малките ръчни инструменти в етикетирани кутии за съхранение, които лесно можете да вземете от рафта. Въпреки че изпълнението на този проект може да отнеме известно време, бъдещото ви аз ще ви бъде благодарно, когато отидете да събирате листа или да работите в двора.

Разчистете коридора си

Тъй като това е мястото, откъдето се влиза в дома ви, то обикновено се превръща в място, където се събира безпорядък. В края на лятото отделете време, за да разчистите и да намерите постоянни домове за непотребните вещи.

Подредете сезонните предмети, които вече не са необходими, като например принадлежности за плуване, спрейове против насекоми и чехли. Прехвърлете летните предмети в етикетиран контейнер и ги съхранявайте за зимата.

След като разчистите помещението, почистете го основно, като обърнете специално внимание на местата с голям трафик. Почистете мръсотията и пясъка и преместете нещата от първа необходимост обратно в помещението.

Подредете сезонната украса

Със смяната на сезоните се появява и нов декор. Когато сменяте летните предмети с есенна украса, отделете малко повече време, за да организирате, сортирате и етикетирате колекцията си.

Един от най-лесните начини за организиране на декора е да го разделите по сезони и празници. Етикетирайте прозрачни контейнери за съхранение, които могат да се подреждат един върху друг, за всяка категория и започнете да пресявате предметите си и да ги поставяте в съответния контейнер. За по-обемисти предмети като венци и възглавници обмислете закупуването на торби за многократна употреба, които се затварят с цип (някои от тях могат да се закачат на закачалка).

Още: Учени предупреждават: Това са личните вещи, които крият най-много микроби

При сортирането на сезонната украса се уверете, че всеки елемент е чист и в изправност. Ако някоя част е прашна или мръсна, почистете я, преди да я опаковате. Ако някой елемент е счупен, или го изхвърлете, или го поправете. По този начин, когато сменяте декорацията си за следващия сезон, всички украшения ще бъдат готови за употреба.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес