Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 златни правила за красиво остаряване

27 октомври 2023, 16:00 часа

Свикнали сме да възприемаме козметиката като начин за борба и контрол на възрастовите промени и смятаме, че стареенето изисква безпринципни мерки и всякакъв вид отричане на промените, които настъпват в тялото. Но какво лошо има в свързаните с възрастта промени във външния вид, които неумолимо ни приближават всяка година?

Сред признаците на стареенето се крие цял един живот, изпълнен с емоции, приключения, любов, разочарования и безгранично щастие. Необходимо ли е да заличите напълно всички тези признаци, за да изглеждате по-млади? Козметолог и сертифициран инструктор ни разказа как да превърнем настъпването на възрастовите промени в процес, изпълнен с красота, който ще ви помогне да изглеждате женствени и благородни на всяка възраст. 

Принцип № 1. Здравословно хранене

Чиста вода, натурални зеленчуци и плодове, органично месо, липса на консерванти, редовност и отсъствие на крайности в храненето - това е първата и основна основа за красиво остаряване.

Лекар: Всички ядем тези храни, но те ускоряват стареенето

Принцип № 2. Здравословен сън

Именно по време на сън мозъчните ни клетки възстановяват връзките и образуват нови сигнални пътища, като получават и обработват информация за състоянието на целия организъм. Само здравият сън дава възможност да се попълнят всички видове енергия, необходими за здравето на организма, и да се поддържат всички негови функции, включително регенеративните.

Принцип № 3. Мускулен тонус и опорно-двигателен апарат

Силната мускулна рамка е гаранция за правилна стойка. Естественото положение на шията, недеформирано от седящия труд, означава добро кръвоснабдяване на мозъка. Здравият гръден стълб означава правилно дишане и здраво сърце, без напрежение и болки. Здравата лумбална област означава качествено функциониране на тазовите органи и долните крайници. Какво е необходимо, за да се поддържа мускулната система?

Спорт и активен начин на живот. Сред хардуерните методи миостимулацията би била алтернатива. Тази хардуерна техника ви позволява да активирате функцията на мускулите, да подобрите лимфния дренаж и да нормализирате обмяната на веществата.

Принцип № 4. Особено внимание към състоянието на вътрешните органи

Всяка система има свои собствени адаптационни резерви. Стомашно-чревният тракт, дихателната, сърдечносъдовата, имунната и ендокринната система трябва да бъдат под контрол. Ежегодният цялостен преглед ще позволи своевременно възстановяване на функциите на органите в ранните етапи, когато промените все още са обратими.

Принцип № 5. Поддържайте краката си здрави

Здравата венозна мрежа в краката и ефективният лимфен дренаж са основните условия за елиминиране на риска от развитие на венозна недостатъчност, застой, недохранване на долните крайници, както и за намаляване на риска от поява на целулит и локални мастни натрупвания. Това е изключително важно за поддържането на здрава кожа и оптимална физическа форма.

Стареене и заболявания: Това е най-добрият плод срещу тях

Принцип № 6. Контрол на стреса

Всяка мимическа бръчка на лицето, всяка спазматична зона са енергия, задържана в организма. Масажът, дермотонията, пресотерапията, обвиванията на тялото и други релаксиращи процедури могат да активират невероятно количество възходящи положителни импулси в кората на главния мозък.

А това означава намаляване на нивото на кортизола в кръвта, прекратяване на потискащото влияние на симпатиковата нервна система, спиране на реакцията "борба или бягство" и преминаване към състояние на адаптиран, висококачествен метаболизъм и липса на спазми, болка, дискомфорт и други прояви на стрес в организма.

Принцип № 7. Грижа за кожата

Що се отнася до кожата, поддържането на нейната красота и здраве отвътре може да се комбинира с външни медикаменти и неагресивни методи. 

Не пресушавайте кожата по време на миене, не я излагайте на физични и химични фактори на агресия.

Предпазвайте я от ултравиолетови лъчи, смог, прах и мръсотия.

Навременното отстраняване на дълбоките замърсявания и мъртвите клетки с помощта на меки плодови киселини или ензимни комплекси ще създаде красив, сияен тен и ще поддържа естественото обновяване на кожата на оптимално ниво. То също така ще помогне за намаляване на появата на пигментация и бръчки.

Ефективната хидратация на кожата е ключът към стабилността на нейните защитни резерви и адаптационни механизми.

Висококачествените кремове, серуми и ампулни концентрати могат да попълнят липсващите компоненти в междуклетъчното пространство на епидермиса и дермата. Витамини А, Е, В, С, глицерин, етерични масла и растителни екстракти, пептидни комплекси и микроелементи - всеки от изброените компоненти в козметиката ще помогне своевременно да се компенсират липсите и да се поддържат защитните свойства на кожата.

Избирайки капсулирани препарати на базата на растителни екстракти и стабилни форми на витамините С и Е, ще помогнете за предпазването на кожните клетки и протеиновите молекули от преждевременно разрушаване.

Масажните процедури, физиотерапевтичните и други козметични методи ще спомогнат за поддържане на нормално кръвообращение, стабилизиране на функционирането на мускулните влакна и справяне с отоците и пастозността.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес