Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 факта, които може би не знаете за студеното кафе

14 юни 2024, 17:44 часа
Реклама

Напитките с ледено кафе са тенденция през последните няколко години. Можете да ги видите не само в лятното меню на любимите си кафенета, но и в асортимента на рафтовете на супермаркетите в секцията за капсулно кафе. Ето всичко, което трябва да знаете за студеното кафе. 

Реклама

Какво е „студено кафе“?

Буквалният превод от английски „cold brew“ е „студено варене“. Този метод е изобретен като алтернатива на охладеното или ледено кафе. Истинските любители на кафе вярват, че охлаждането на кафето, приготвено по обичайния начин, или добавянето на лед към него безнадеждно ще развали вкуса. Ледът ще се разтопи и ще се превърне във вода (кафето ще загуби първоначалната си плътност), а когато кафето се охлади естествено, то ще загуби своя аромат. Cold brew е кафе, което се вари със студена вода за дълъг период от време, 8 часа или повече (в някои случаи до 24 часа).

Различен ли е вкусът на студеното и охладеното кафе?

Несъмнено. Важно е да се разбере, че вкусът и ароматът на кафето се влияят от много фактори: качеството и вида на зърната, времето за варене, печенето и дори качеството на водата. Температурата, времето и методът на приготвяне са особено важни, когато се анализира студено приготвено кафе. Най-общо казано, основната разлика между cold brew и просто охладеното или още повече горещото кафе (дори ако за варенето са използвани едни и същи зърна) е, че практически липсва киселинността, характерна за кафето, както и горчивината в послевкуса .

Знаете ли колко вида кафе има?

Защо студеното и охладеното (или горещото) кафе имат различен вкус?

Двата основни фактора, които могат да повлияят на вкуса на напитката, са температурата и времето. От тях зависи скоростта на окисляване - превръщането на маслата, киселините и захарите, съдържащи се в кафето. В зависимост от това колко бързо протича този процес, вкусът се променя.

Например студеното варене изисква ниски температури и дълги периоди от време. В резултат на това кафето се оказва по-сладко и меко, има по-малко киселинност и фин вкус. Температурата също влияе върху аромата, защото е резултат от изпаряването на маслата от кафеените зърна, а при нагряване те се изпаряват по-бързо. Именно топлината придава на кафето характерния ярък аромат. В студеното кафе ароматът може да не е толкова интензивен, но се запазва по-дълго.

Колко кофеин има в студеното и охладено кафе?

Кафето, приготвено в кафе машина, ще се различава малко по свойства от горещото кафе, когато се добави лед. Охлаждането в този случай не влияе на количеството кофеин. При студеното варене всичко е малко по-сложно: нивото на кофеин в него може да е по-високо, но тук твърде много зависи от вида на зърната, съотношението вода и кафе, вида на печено и обема на напитката. .

Кое кафе е по-здравословно: студено или горещо?

Хранителните свойства на студеното кафе все още са слабо разбрани, но е ясно, че те в много отношения са подобни на тези на гореща напитка. Учените обаче вече твърдят, че студеното кафе може да е по-здравословно от горещото кафе, защото има едно ясно предимство: по-ниска киселинност, което го прави предпочитано за храносмилателната система. 

Лекар разкри кой НЕ трябва да пие кафе в жегата

Как леденото кафе се различава от горещото кафе, освен температурата?

На първо място, трябва да разберете, че просто охладеното кафе и кафето, специално охладено с помощта на технология, не са едно и също нещо. Например, в някои кафе машини температурата и налягането ви позволяват да извлечете всички ползи от кафето, цялото богатство на вкус и аромат, а добавянето на лед отваря профила на кафето от малко по-различна страна. Бих искал да отбележа, че вкусът на такова охладено кафе не може да се счита за по-слаб или по-малко интересен. Просто е различно, ето защо експериментирането с температури и рецепти е толкова забавно.

Какво можете да използвате за охлаждане на кафето си освен лед?

Много често мляко, сиропи или други съставки се добавят към студени кафе коктейли. Днес напитки като еспресо тоник (тоник и лед се добавят към еспресото) или нитро кафе (студено сварено кафе, наситено с азот) набират популярност. Естествено, такова студено кафе се различава значително от традиционните топли напитки, с които сме свикнали. Но съветваме дори убедените ценители на класическото кафе да разнообразят малко кафе менюто си и да открият нови необичайни рецепти.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес