Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 неща в къщата, които имат срок на годност и дори не сте знаели

27 юли 2024, 14:00 часа

С течение на времето върху предметите могат да се натрупат прах, алергени, бактерии и гъбички. Редовната подмяна на определени неща в дома ви не само подобрява качеството ви на живот, безопасността и естетиката, но също така гарантира, че сте здрави.

Колко често трябва да сменяте матрака си?

Знаете ли, че на всеки 7-10 години трябва да сменяте матрака си, а не да купувате такъв за цял живот? Защо? С течение на времето матракът губи свойствата си – става по-малко еластичен, натрупва прах, акари и други вредни вещества. В резултат на това сънят на човек не само се влошава, но и възникват здравословни проблеми.

Предмети в дома, които носят щастие

Аксесоари за спане

·       Възглавници. Синтетичните трябва да се сменят на всеки 1-2 години. Пухените могат да издържат по-дълго, средно от 3 до 5 години, ако за тях се грижат правилно. Възглавниците от мемори пяна са годни само 2-3 години.

·       Одеяла. Синтетичните трябва да се сменят на всеки 5-10 години. Пухените обикновено издържат 10-15 години, ако се грижат правилно за тях. Поларените одеяла и одеялата обикновено имат продължителност на живота около 5–10 години. 

Кога да сменим килима за баня?

Опасен елемент от интериора, който може да съдържа спори на мухъл и по този начин да доведе до тежки алергии. Следователно, постелката трябва да се сменя средно на всеки шест месеца.

Дъска за гладене: кога да купя нова?

Факт е, че експлоатационният живот на дъската за гладене зависи от честотата на нейното използване - колкото по-често, толкова по-скоро трябва да закупите нова. Всичко това се дължи на термичния ефект върху покритието, към което се "залепват" прах и петна, които не могат да бъдат отстранени.

Разклонителят има ли срок на годност?

Защото, ако нещо работи, няма смисъл да го заменяте с ново след изтичане на „срока на годност“ - това е, което повечето хора мислят. Важно е обаче да знаете, че неговият „живот“ е посочен в гаранционната карта. И не забравяйте, че пренапреженията на тока съкращават времето за работа на удължителя.

Вещи и предмети у дома, от които трябва НЕЗАБВНО да се отървете

Аксесоари за готвене

Ако не искате да се отровите, тогава се погрижете за кухненските си прибори, така че да не загубят свойствата си и да не станат източник на замърсяване. Навременната подмяна повишава хигиената и безопасността на приготвяне на храната. Тенджери, тигани, ножове, дъски и други предмети, които използвате за готвене, се препоръчва да се сменят или актуализират на определени интервали:

·       Тенджери, тигани, тави за печене  - на всеки 5-7 години. С течение на времето металните съдове губят свойствата си, появяват се драскотини и пукнатини, незалепващото покритие се губи.

·       Ножове:  Остриетата трябва да се заточват 1-2 пъти годишно, в зависимост от интензивността на употреба. Препоръчва се пълна подмяна на ножовете на всеки 3-5 години.

·       Дъските за рязане: дървените трябва да се актуализират веднъж на 2-3 години, а пластмасовите могат да се актуализират веднъж на 5 години.

·       Препоръчва се смяна на кухненски кърпи и държачи за тенджери на всеки 6–12 месеца.

·       Сменяйте гъбите средно веднъж на всеки 2–4 седмици.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес