Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 начина да се справим с хъркането

24 януари 2022, 19:40 часа

Хъркането е доста често явление по време на сън и у нас го правят 45% от мъжете и жените. Все пак, то се среща по-често при мъжете, а с напредването на възрастта това състояние се усложнява. Някои промени в начина на живот могат да окажат положително влияние на състоянието и съответно да предотвратят появата на хъркането. Други случаи обаче се нуждаят от медицинско лечение. В следващите редове ще разгледаме кои са основните и доказани начини за справяне с хъркането.

Как се лекува хъркането?

Лечението зависи от вида на проблема. Някои лекари препоръчват устройство против хъркането, но това не е решение на основната причина. Ето кои и са най-честите начини за справяне с това:

·         Зъбни мундщуци, които се използват за правилно позициониране на езика и небцето, чрез което да се отворят дихателните пътища.

·         Импланти в небцето – това са нишки, които се инжектират, с цел то да се втвърди и хъркането да престане.

·         Операция за стягане и премахване на излишната тъкан в дихателните пътища – септопластика, ако имате силно отклонена преграда.

·         Лазерна операция за скъсяване на мекото небце.

·         Маски под налягане за насочване на въздух под налягане в дихателните пътища, за да премахнете сънната апнея и хъркането.

Операциите са чест избор на повечето лекари за дълготрайно решение на проблема, но има и други начини.

Как можете да предотвратите хъркането?

Вече споменахме, че то се влияе и от начина ни на живот. Ако се опитате да свалите килограми и да ги поддържате в норма, то това би помогнало и на съня ви.

Други добри практики, които биха дали резултат са:

ü    Да си лягате по едно и също време вечерно време

ü    Да спите на една страна

ü    Прилагане на ленти за нос

ü    Избягвате да консумирате алкохол преди лягане

ü    Не вечеряте късно

ü    Повдигате главата с допълнителна възглавница

Как се причинява хъркането?

Хъркането се получава, когато дихателните пътища са стеснени. Тогава се случва вибрация на въздуха. Друга причина могат да бъдат и по-големите сливици. Наднорменото тегло и третата най-среща причина, за която споменахме по-горе. Излишните мазнини свиват дихателните пътища.

Може да бъде симптом за сънна апнея – спирате да дишате за около 10 секунди по време на сън. При нея въздушният поток е намален до 90%. Това е сериозно състояние, което изисква медицинско лечение.

Хъркането при децата всъщност е сигнал за сънна апнея. Според Детския център на „Джон Хопкинс“, най-честата причина за това са именно уголемените сливици. Дете с това състояние може да има и поведенчески проблеми, поради липсата на сън. Затова е добре, ако забележите нещо подобно, да отидете бързо на лекар.

 

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес