Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 начина да използвате сода бикарбонат в ежедневието, за които не сте знаели

18 ноември 2023, 11:22 часа

Този познат буркан с бял прах, използван най-често в кулинарията, се оказва истински спасител в ежедневието. Универсалността му се проявява не само в печенето, но и при решаването на различни проблеми в домакинството. Високото рН и абсорбиращи свойства на содата бикарбонат я превръщат в идеално средство за борба с различни проблеми. Ето 5 нетрадиционни метода за ползване на содата в ежедневието.

Реклама

5 здравословни приложения на сода за хляб, за които не сте знаели

1. Премахване на неприятните миризми

Содата е чудесен атрибут в борбата с неприятните миризми. Ако в кухнята ви мирише на риба или лук, просто накиснете съдовете в разтвор на сода (сложете 1-2 ч.л. във водата). След известно време тя абсорбира неприятната миризма.

Същият принцип важи и за дрехите: добавете малко сода за хляб в пералнята, за да премахнете миризмите.

Содата за хляб е подходяща и за почистване на леглата на домашните любимци, като помага да се отстрани лошата миризма, без да навреди на здравето на вашите космати приятели. Не забравяйте да дезинфекцирате тоалетната с този продукт, предотвратявайки появата на гъбички и ръжда.

Вредна ли е содата бикарбонат? Време е да научите истината!

2. Дезинфекция в банята

Содата за хляб може да бъде мощен начин за премахване на петна от мивката и крановете. Освен това, предотвратява появата на мухъл върху облицованите повърхности в банята. Просто нанесете сода за хляб върху гъба и избършете повърхностите старателно, след което изплакнете с вода.

3. Премахване на запушвания

За да предотвратите и премахнете запушванията в тръбите, използвайте смес от сода и оцет. Изсипете го в канала, след това затворете канала и изплакнете с гореща вода. Содата за хляб ще разтвори запушванията, предотвратявайки възникването на битови проблеми.

Екперт разкри скритите ползи от содата за хляб

4. Почистване на сребро

Содата за хляб също е чудесна за почистване на сребърни бижута. Накиснете среброто във вода със сода, след това го избършете и изплакнете под вода. Този метод на почистване се използва дори от бижутери преди ремонт на бижута.

5. Почистване на обувки

Ако любимите ви маратонки имат неприятна миризма, содата бикарбонат може да ви помогне. Изсипете я в торбички, поставете ги вътре в обувките и завийте. След няколко часа вашите маратонки ще бъдат свежи и годни за носене.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес