Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 кухненски предмета, от които трябва да се отървете тази година

26 септември 2024, 15:00 часа

Модата диктува своите правила не само в облеклото, но и в интериорния дизайн. Кухнята е не само място за готвене, но и пространство, което трябва да бъде стилно, удобно и модерно. Дойде време да преосмислите кухнята си и да се отървете от остарелите и нефункционални неща. Ето пет елемента, от които трябва да се отървете тази година.

1. Нефункционални аксесоари

В миналото, когато разнообразието от кухненски комплекти беше ограничено, домакините използваха кристал, фигурки и други декорации, за да придадат индивидуалност на кухнята. Днес такива интериорни елементи изглеждат излишни. Модерните кухни предлагат голям избор от фасади, плотове и вградени уреди, което ви позволява да създадете уникално пространство без излишни декорации. Нефункционалните елементи само събират прах, заемайки полезно пространство. Ако някои от тях са ви на сърце, приберете ги в гардероб, където ще бъдат защитени и няма да пречат на ежедневните ви дейности.

Още: Защо безпорядъкът в кухнята ни кара да преяждаме ежедневно

2. Силни цветове

Ярките, киселинни нюанси някога бяха популярни, но времето им отмина. Ако все още имате киселиннозелени чинии или розов чайник, време е да помислите за промяна на цветовата схема. Сега тенденцията е естествени, пастелни цветове, които създават спокойна и хармонична атмосфера в кухнята. Неутралните нюанси правят пространството по-стилно и актуално.

3. Златни дръжки за мебели

Златните дръжки някога са били символ на лукс, но сега изглеждат остарели, особено когато са прикрепени към фасади, направени от евтини материали. Ако вашата кухня все още има тези елементи, заменете ги с дръжки от месинг, античен бронз или мед. Още по-елегантно решение са фасадите без дръжки. Изглеждат минималистично, почистват се лесно и са безопасни, защото нямат изпъкнали части.

Още: Как да подредим кухнята за есента според фън шуй?

4. Пластмасови дъски за рязане

Пластмасовите дъски може да са практични, но не добавят стил към вашия интериор. Тази година отдайте предпочитание на естествени материали като дъб, бук или бамбук. Дървените дъски за рязане са не само издръжливи и екологични, но и придават уют и естествена красота на кухнята. Те могат да служат не само за работа, но и като декоративен елемент.

5. Тежки завеси

Ако вашата кухня все още е украсена със затъмняващи завеси, време е да ги махнете. Такива завеси визуално стесняват пространството и не се вписват в съвременните тенденции. Вместо това е по-добре да използвате леки завеси или щори с интересни шарки, които ще добавят светлина и пространство в стаята.

Още: Индукционен или електрически: Как да изберете котлони за кухнята

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес