5 красиви летни растения, които могат да бъдат опасни за здравето

14595
5 красиви летни растения, които могат да бъдат опасни за здравето
Снимка: iStock/Guliver

Красивите цветя предизвикват усмивка по лицата ни, щом видим как гордо са разцъфнали насред градината, планината или гората. Сред тях има такива обаче, от които трябва да се пазим, защото могат да предизвикат дразнене и алергични реакции по кожата, а са и отровни. Вижте кои 5 растения, цъфтящи през лятото, са опасни за нашето здраве.

1. Бучиниш – не го бъркайте с магданоза, нищо че много прилича. Ще го различите по височината, която достига метър-два и по лилавите петна по стъблото. Среща се по ливади, край пътища и населени места. Отровата, която съдържа това растение, се нарича кониин. Тя действа на нервната система и има паралитично въздействие. За смъртен случай са достатъчни 6-8 листа. Коренът и семената са още по-отровни. Докоснете ли се до него, може да усетите бавен пулс, задух, болки в мускулите, конвулсии, парализа.

2. Беладона – изключително красиво растение, известно и под името лудо биле. Може да го откриете на места в близост до реки или други влажни местности, в широколистните гори или на сянка. Любувайте се цветовете му отдалеч, тъй като това растение е отровно. Беладоната достига до височина от 1.5 метра. Ражда малки плодове в тъмен цвят, приличащи на вишните. На вкус са сладки, но не стават за ядене. Освен плодове, всяка друга част на растението е отровна за хората. Можете да разберете, че сте се докоснали до него без да искате, ако забележите болки в корема, забавено дишане и пулс, сухота в устата и разширени зеници. Потърсете лекарска помощ в тези случаи.

3. Лютиче – едва ли бихте го включили в този списък, ако не знаете подробности за него. Името му със сигурност не подсказва колко е опасно. Сокът, който съдържа растението, може да ви ослепи – временно или напълно. Не опитвайте да го сдъвчете, защото може да предизвика кашлица, оток на ларинкса и спазми. Симптомите, които следват, приличат на тези при отравяне с храна. Ако се докосне до кожата ви пък, може да остави след като след изгаряне. Ако това се случи, веднага измийте мястото с чиста вода и вземете антихистамин. Разбира се, най-добре ще бъде да потърсите лекарска помощ.

4. Аконит – другото име на това китно цвете е самакитка. Цъфти в сини или лилави цветове, достигайки до метър височина. Среща се в планините. Това растението е опасно под всякаква форма. Ако се докоснете до него, ще забележите незабавен сърбеж и дразнене по кожата. Ако пък го погълнете, ще станете жертва на изгаряне и болка. Може да разберете, че сте се отровили с него, ако забележите разширяване на зениците, повръщане или гадене, дихателен или сърдечен проблем, парализа или слабост в крайниците. Веднага потърсете Бърза помощ, защото от това растение са се наблюдавали и случаи на смърт.

5. Обикновено бясно дърво – наричано още вълча ягода. Ще го намерите по планините и горите. Това е храст, очароващ със своите розови, червени или лилави пъпки. Има страхотен аромат, който може да ви докара главоболие. Плодовете му пък могат да предизвикат проблеми с храносмилателната система и бъбреците. Консултирайте се с лекар незабавно, ако имате досег до това растение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 юни /валутен калкулатор/

Ако сложим гореща храна в хладилника - ето какво ще се случи

Знаете ли кое е най-студеното място в хладилника

Как кухненският фън шуй помога за привличането на богатство и късмет?

Какви грешки допускаме при съхранение на гъби в хладилник

Какво става с кръвната ви захар, когато ядете мед

Французойката никога не харчи пари за тези неща

5 финансови проблема, които могат да предизвикат конфликт във връзката

Каква трябва да е температурата в хладилника през горещите летни дни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com