Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 фрази по време на интервю, след които със сигурност няма да ви наемат

16 август 2024, 18:22 часа

1.           „С какво се занимава вашата компания?“

Още по-лошо е да попитате за името на фирмата. Този въпрос ще покаже вашата незаинтересованост като кандидат, защото се оказва, че дори не сте се подготвили за интервюто. Вместо това, ви препоръчваме да потърсите в Google поне името и да разгледате социалните мрежи на компанията предварително.

2.           „Бившият ми шеф е тиранин“

Нека бъдем честни, всъщност тази фраза е нарушение на бизнес етиката. Не трябва да говорите за лоши отношения с бившия си мениджър, особено на етапа на запознанство и интервю, дори те да са били такива. По този начин можете да създадете грешно впечатление за себе си и да се утвърдите като докачлив и „труден“ служител.

Например, ако кандидатствате за ПР позиция, умението да имате добра комуникация дори с най-трудните хора е ключово умение, необходимо за тази позиция. По-добре е да отговорите неутрално на въпроса за предишното си място на работа или да го разкрасите малко в положителна посока.

Какво трябва да знаете, когато отивате на интервю за работа?

3.           „За мен основното е заплатата. Колко ще платите?

Разбира се, всички ние ходим на работа, за да си осигурим необходимите средства, но за работодателя, интересът на кандидата само към парите е голям червен флаг. Повечето работодатели очакват от вас да сте решени да подобрявате професионалните си умения, да изпълнявате задачи и да изграждате кариера, защото най-важното за тях е растежът на компанията.

Не е нужно да се притеснявате - въпросът за финансите ще възникне на интервюто във всеки случай, но ще бъде зададен не от вас, а към вас. По-добре е да попитате за перспективите за развитие в кариерата, защото където има повече задължения и отговорности, има и по-високи заплати.

4.           „Не ме интересува какви задачи ще изпълнявам“

Тази фраза означава, че изобщо не се интересуваш от това, което ще правиш и нямаш амбиция и мотивация да работиш. Пасивността на кандидата по време на интервю е друг червен флаг за работодателите.

Анализирайте предишния си опит: какво сте харесвали или не сте харесвали да правите на последната си работа или в университета и поемете задачи според силните си страни.

7 негласни правила за интервю за работа, които всеки трябва да знае

5.           "Не знам"

Често по време на интервюта те могат да задават професионални въпроси или въпроси, целящи да тестват логиката и изобретателността на работника. Отговорът „не знам“ значително намалява шансовете ви за намиране на работа, тъй като показва пасивна позиция, липса на критично или логическо мислене и способност за излизане от трудни ситуации.

Ако даден въпрос ви спъва, не бързайте да отговаряте - по-добре е да поискате минута за размисъл, за да можете да отговорите по-късно.

Първото впечатление е едно от най-важните. Препоръчваме ви внимателно да се подготвите за интервюто си: потърсете в Google компанията, помислете за възможните въпроси от работодателя и ясно формулирайте какво искате да попитате. Тогава позицията със сигурност ще бъде ваша. Успех!

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес