Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 заболявания, характерни за зимния период

09 февруари 2024, 07:15 часа

Зимният сезон е свързан с уникални предизвикателства за здравето, тъй като ниските температури и промените в начина на живот могат да допринесат за разпространението на някои заболявания. Ето пет заболявания, които са типични за зимния период:

Грип

Грипът е силно заразна респираторна инфекция, която има тенденция да достига своя пик през зимните месеци. Вирусът, причиняващ грип, се развива добре в студен и сух въздух, което го прави по-разпространен през зимата. Симптомите включват висока температура, втрисане, кашлица, болки в гърлото и мускулни болки. Грипът може да се разпространи лесно в претъпкани закрити помещения, поради което е важно да се спазва добра хигиена, като редовно миене на ръцете и ежегодно ваксиниране срещу грип, за да се намали рискът от заразяване.

Още: Болен съм от грип: Стъпка по стъпка какво да правя - съветите на д-р Ангелова

Обикновена настинка

Настинката е друго респираторно заболяване, което се разраства през зимата. Вирусите на настинката се разпространяват чрез дихателни капки, когато заразеният човек кашля или киха. Студеното време и струпването на хора на закрито създават идеални условия за разпространение на вируса. Типичните симптоми включват хрема или запушен нос, кашлица, кихане и лесна умора. Практикуването на добра хигиена на дихателните пътища и поддържането на силна имунна система чрез балансирана диета и достатъчно сън може да помогне за предотвратяване на обикновената настинка.

Норовирус (стомашен грип)

Въпреки че често се нарича "стомашен грип", норовирусът не е свързан с грипния вирус. Това е силно заразна стомашно-чревна инфекция, която причинява симптоми като гадене, повръщане, диария и стомашни спазми. Норовирусът се разпространява лесно в затворена среда, като например в училища, старчески домове и круизни кораби. Правилната хигиена на ръцете и щателното почистване на повърхностите могат да помогнат за предотвратяване на разпространението на норовируса през зимните месеци.

Още: Защо при хрема често имаме липса на обоняние

Сезонно афективно разстройство (SAD)

Сезонното афективно разстройство е вид депресия, която се проявява в определени периоди от годината, най-често през зимата. Намаленото излагане на слънчева светлина, по-кратките часове на деня и по-ниските температури могат да допринесат за развитието на SAD. Симптомите включват ниска енергия, раздразнителност, затруднена концентрация и промени в режима на съня. За справяне със SAD често се препоръчва светлинна терапия, повече дейности на открито и поддържане на здравословен начин на живот.

Зимният период представлява уникално предизвикателство за здравето, като някои заболявания стават по-разпространени поради факторите на околната среда и промените в поведението. Чрез предприемане на превантивни мерки, като ваксинации, добри хигиенни практики и поддържане на здравословен начин на живот, хората могат да сведат до минимум риска да станат жертва на тези често срещани зимни заболявания.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес