Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 трудни начина да откажете без да казвате „не“

09 юли 2024, 11:00 часа

Когато делата на другите винаги са по-важни от личните и не знаете как да кажете „не“ - това е причина да се замислите защо се случва това. Умението да отказваш върви ръка за ръка със способността да изграждаш лични граници и любов към себе си. Често, когато се съгласяват с нечие искане, хората изпитват вътрешно страдание от факта, че отново не са успели да защитят позицията си и отново последваха примера на другите. Ако обаче да кажете „не“ ви е много трудно психически, има други начини да предадете отказа си на събеседника си.

Замяна на думата "не"

Най-често именно категоричността на тази частица дава вътрешно чувство за вина. Замяната на частицата „не“ с друга дума или дори фраза може да помогне за решаването на този проблем: „Малко вероятно е да успея“, „Мога да опитам, но не съм сигурен“.

Най-добрите методи за отказване на цигарите

Алтернатива

Като правило, когато ви зададат въпрос, те се надяват да чуят конкретен отговор: „Да, ще дойда“ или „Да, ще го направя“. Лайфхакът е, че когато отговаряте, първоначално няма да дадете на човека утвърдителен отговор, а предлагате няколко варианта как да разреши проблема без ваша помощ.

Отложете решението

„Някой следващ път“, „Можем да се върнем към този въпрос по-късно“ - не казвате „не“ на събеседника си, но и не се съгласявайте. Вместо това предлагате да отложите проблема за следващия път. Тази формулировка е по-лесна за възприемане от говорещия, той не се чувства виновен в този момент. И този, който получи отговора, както казва психологът, си тръгва без нищо, защото молбата му остава неудовлетворена.

Страхотни методи за подобряване на паметта и запазване на концентрацията

Ранни споразумения

По правило неочакваните искания и предложения ви изненадват. Ако човек не знае как да се ориентира своевременно, тогава такива хора по-често стават цел за хора, които се нуждаят от нещо от другите. Ако е трудно да откажете директно, тогава можете да се обърнете към по-ранни споразумения. Например: „Вече имам планове за утре, няма да мога да помогна/направя/дойда“, „Вече съм планирал този ден предварително“.

Ако категорично не искате да направите нещо, трябва да кажете директно на събеседника си за това, а не да мислите как да откажете по-меко или какво можете да измислите, за да изглежда по-правдоподобно. Имаш право на мнение и то е много важно.

Не трябва да се чувствате виновни или да мислите, че ще изглеждате зле в очите на друг човек, важно е да разчитате на вътрешните си усещания и да се опитате да не ги пренебрегвате, за да се харесате на другите.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес