Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4-те трика на опитните домакини за искрящо чисто пране

26 септември 2024, 13:09 часа

Понякога се натъквате на решение на проблем, който всъщност не съществува. Вирусните видеоклипове в интернет ще ви накарат да повярвате, че трябва да смесите изобилие от химикали в тоалетната си или да напълните фритюрника си с вода, за да ги почистите.

Не трябва да правите нито едно от тези неща, защото са опасни; други хакове за почистване може да не са опасни, но са ненужно трудоемки или съмнителни по отношение на тяхната ефективност.

Още: 9 неща, които винаги трябва да перете на висока температура

След няколко сблъсъка с тези така наречени трикове е лесно да започнете да сте подозрителни към всички съвети от мрежата. Има обаче няколко хака за пране, които наистина спестяват време или увеличават максимално резултатите.

Най-лесният начин да почистите вашата пералня

Преди да се задълбочите в действителните хакове за пране, имате нужда от чиста основа, от която да започнете - мръсната пералня няма да бъде чудесна за почистване на дрехи. Поръсете малко сода за хляб в барабана, след това добавете чаша оцет в отделението за перилен препарат и пуснете с празен барабан. Този хак е из всички социални медии и той работи. Дрехите миришат по-свежо след пране, машината изглежда по-нова и няма вредни ефекти. Оцетът не може да замени всички закупени от магазина почистващи препарати, от които се нуждаете във вашия дом, но повтаря това, което правят таблетките за почистване на перални за много по-малко пари.

Винаги дръжте кърпите си отделно от дрехите

Никога не перете кърпите с обикновени дрехи. Всъщност има няколко причини за това. Първият е, че прането им заедно може да доведе до остатъци от кърпа върху дрехите ви. Второто е, че сушенето им заедно може да бъде истински проблем. Сушенето им всички заедно означава, че ще изсушавайте прекалено много ризите и панталоните си, като по същество ги изгаряте малко, докато се въртят, чакайки кърпите да изсъхнат.

Хвърлете тенис топки в сушилнята

Отдавна се препоръчва да използвате една или две топки за тенис в сушилнята, за да омекотите тъканите си и дори да ускорите времето за сушене. Това , което не винаги се споменава обаче, е, че някои топки за тенис - особено по-новите - могат да прехвърлят неоновата си боя върху дрехите ви. За да сте сигурни (и все пак да постигнете желаната мекота), използвайте вместо това бели тенис топки.

Още: 7 остарели навика за пране, които съсипват пералнята и дрехите

Най-добрите съвети за премахване на гънките в прането

Когато сушилнята приключи, сложете две кубчета лед и я пуснете отново за 10 минути. Идеята е, че докато ледът се топи, той ще служи за изпаряване на дрехите ви - и го прави. Можете да направите това с всякакви дрехи, които се нуждаят от бързо изглаждане, преди да бъдат носени, независимо дали току-що сте ги изпрали или не.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес