Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 основни тенденции за интериора през 2023 г.

11 януари 2023, 20:15 часа

Ако през 2023 г. е планиран дори малък ремонт, трябва да сте наясно с основните тенденции в дизайна. Четири основни тенденции в интериора изброиха експертите.

Цветна експлозия

Белите и неутрални интериори бавно губят популярност. Те се заменят с ярки нюанси, включително като акценти. За да избегнете скуката и усещането за безлико пространство, добавете повече топли или контрастни цветове. Също така, в интериора можете да използвате Viva Magenta, който стана цветът на новата година според Pantone Color Institute.

Освен това тенденцията за цветни тавани вече набира популярност. Например, ако боядисате стените и тавана в един и същи нюанс, това ще изтрие границите на стаята и ще я направи визуално по-голяма.

Избягвайте тези 7 неща, които правят интериора безвкусен

Уютен минимализъм

През 2023 г. е важно в къщата да има меки тъкани и мебели. На преден план ще излязат текстурирани тъкани, мохер, букле, кадифе, а цветните дивани и столове ще станат основни акценти. Пластмасата и студеният метален блясък, напротив, остават в миналото.

Винтидж и дърво

Интересът към ретро мебелите продължава да расте. През 2023 г. можете спокойно да смесвате стилове и да добавяте винтидж мебели от дърво към модерния интериор, както и да комбинирате диван с акцентни столове или фотьойл, изработен в различен стил. Това ще направи интериора по-интересен и уникален.

Изненадайте гостите: 6 необичайни, но стилни трика в домашния интериор

Извити линии и заоблени форми

В модерния интериор все по-често можете да намерите меки очертания, извити повърхности, предмети със заоблени форми. Това могат да бъдат кръгли маси, малки дивани със заоблени форми, маси за кафе и пуфове, кръгли арки.

Основната тенденция в интериорния дизайн през следващата година ще бъде създаването на спокойна среда. По-рано дизайнерите споменаха и други тенденции, които ще помогнат да направите апартамента си стилен и модерен.

Деликатни покрития и меки цветове

През 2023 г. дизайнерите ще се откажат от тъмните и прекалено ярки цветове, които създават ефекта на депресия. Светлите покрития в меки цветове ще бъдат популярни, което ще създаде уют и ще разшири визуално стаята.

7 трика, които ще ви позволят да създадете елегантен интериор на най-ниска цена

Обратно към природата

Пикантните нюанси ще станат модерни през 2023 г. - горчица, светлокафяво, охра или канела. Според нея тези нюанси работят чудесно за създаване на ефект на непокътната природа в стаята. Това може да се постигне чрез използване на необработени камъни или повърхности с дървесен модел. „Като фрагменти могат да се използват глина, стъкло и вълна, ленени и памучни материали“, препоръчва експертът.

Повече светлина

Дизайнерите съветват да се обърне внимание на такава техника като създаване на гипсокартонени ниши с текстурирана мазилка и вградени лампи. Такова решение според експерта е особено важно при подреждането на дневни.

Новите тела също ще помогнат визуално да актуализирате дома. Класическите лампи могат да бъдат заменени с LED ленти, полилеи със сапунени мехури или оригинални геометрични лампи.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес