Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 прости, но работещи начина да се отървете от праха в дома завинаги

19 октомври 2024, 14:00 часа

Във всеки дом, дори и в най-чистия и добре поддържан, неизменно има прах. Покрива рафтовете, отлага се по мебелите, трупа се в ъглите и сякаш никога чистенето не е достатъчно. Но откъде идва?

 

Същност

Още: Чист дом без усилие: 8 съвета за по-малко прах по мебелите

Прахът не е просто мръсотия, а цяла екосистема от микроскопични частици, която ни заобикаля навсякъде, включително и в домовете ни. Често в състава му можете да намерите люспи от човешка и животинска кожа, косми и вълна, растителен прашец, акари и техните екскременти (основният източник на алергени), гъбички, бактерии, спори на плесени и останки от насекоми.

Случва се прахът да се състои и от неорганични частици: почва, пясък, глина, минерални частици, идващи от въздуха (например заради ерозия на почвата), частици от асфалт, бетон и други строителни материали, както и текстил, хартия, пластмаса .

 

Как прахът влиза в къщата

Още: Пипидастър: Магически помощник или безполезно нещо в домакинството?

Прахът влиза в дома ни от различни източници. Обувките и дрехите, с които излизаме и се връщаме, също внасят прах в къщата. Прашецът на растенията влиза през прозорци и вентилация. Акарите живеят в килими, мека мебел и спално бельо. И ние сами разпръскваме люспи мъртва кожа и коса.

 

Как да се отървете от праха у дома завинаги: 3 лайфхака

За съжаление е невъзможно напълно да се отървете от праха. Винаги ще присъства във въздуха, защото се състои от частици, които ние самите произвеждаме.

Още: Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

 

1. Редовно почистване

Мокрото почистване е най-добрият начин за събиране на прах и предотвратяване на повторното му навлизане във въздуха. Избършете повърхностите с влажна кърпа. Перете спалното бельо, завесите и килимите редовно, за да премахнете праха и акарите. Също така, не забравяйте да премахнете праха от рафтовете, зад шкафовете и под диваните. Използвайте антистатични спрейове, когато почиствате, за да предотвратите привличането на прах към повърхностите.

 

2. Контрол на източниците на прах

Пречиствателите на въздух с HEPA филтър са добри в премахването на прах в помещенията. Те могат ефективно да улавят и най-малките частици, включително алергени. Избягвайте материали в дома си, които лесно натрупват прах, като килими с дълъг косъм и тежки завеси. Ако планирате да имате домашни любимци, изберете породи с къса козина, които линеят по-малко. Четкайте редовно животните си. Също така следете нивото на влажност в апартамента. Високата влажност насърчава развитието на мухъл и гъбички. Използвайте влагоуловители.

 

3. Промени в начина на живот

За да имате по-малко прах и мръсотия у дома, трябва да се научите на няколко прости навика. Сменяйте обувките си, когато влизате в къщата, за да не носите прах от улицата. Редовно ремонтирайте, за да се отървете от пукнатини, през които може да проникне мръсотия. Използвайте аспиратор, когато готвите, за да избегнете разпръскване на частици храна и мазнини.

Важно е да разберете, че е невъзможно напълно да се отървете от праха, но с правилно почистване и внимание към източниците му можете да направите дома си по-чист и по-комфортен.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес