Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

28 октомври - какъв празник е, какво трябва и не трябва да се прави

27 октомври 2024, 22:35 часа

На 28 октомври според църковния календар се поменава Света Параскева.

Какъв празник е на 28 октомври?

Параскева е родена през 3-ти век, в семейството на сенатор, в град Икония (днешна Турция). Семейството на Параскева било богато, но момичето от ранна възраст водило аскетичен начин на живот. Родителите й били християни и особено почитали петък - това е денят на страданията на Исус Христос на кръста, затова нарекоха дъщеря си Параскева (в превод от гръцки - „подготовка за събота“).

27 октомври - какъв празник е, какво трябва и не трябва да се прави

Параскева била възпитана в християнски традиции, но рано останала сираче. Момичето не се отказало от вярата, въпреки че по време на управлението на император Диоклециан християните били подложени на мъчения. Под тях попаднала и Параскева – отказала да се поклони на езическите идоли и станала жертва на мъчители, девойката била екзекутирана.

На този ден църквата почита и св. Теофана - съпругата на Иван Александър, която управлявала Търново в продължение на 15 години заедно с него. Теофана, чието истинско име било Теодора, била с румънски произход, но подкрепяла развитието на книжнината, затова била обявена за благочестива. Сед като владетелят се развежда с нея заради жена от друга вяра, Теодора се оттеглила в Алботинския манастир, намиращ се на 20 км от Видин и именно там приела името Теофана. 

Гадания, свързани с празника

Признаците на деня показват каква ще бъде зимата и времето в близко бъдеще:

  • ако има облаци при изгрева на слънцето, това вещае лошо време;
  • ако небето е чисто синьо, насекомите не са се скрили и има звезди през нощта, това вещае топла зима;
  • ако вечерното небе е ясно, а луната е в пурпурно сияние - зимата ще бъде мразовита и снежна;
  • ако има вече паднал сняг - догодина ще има богата реколта от пшеница.

В стари времена от този ден започвали да мачкат и разтриват лена; първият куп лен се е освещавал в църквата и се е прикрепвал близо до иконата на свети Параскева.

Какво не трябва да се прави на този ден?

На църковния празник 28 октомври, както и на всеки друг ден, църквата не одобрява кавгите, нецензурния език, клюките и клеветите, осъждането, алчността, завистта, отмъщението, мързела, отчаянието.

Какво не можете да правите на този ден: не трябва да се кълнете се, да отказвате помощ, да започвате скандал или спор с роднини. На този ден жените не се препоръчват да перат, както и да шият, плетат, бродират и предат.

Какво можете да направите на 28 октомври?

Света Параскева отдавна се счита за женска застъпница. Нейният образ в дома носи просперитет и щастие, предпазва от зли духове и болести. В старите времена иконата на Параскева е била украсявана с лечебни цветя и билки, които при необходимост се налагали на болно място, от тях се приготвяли лечебни отвари, а децата се къпели в билкови настойки, за да не се разболеят.

На този празник вярващите се обръщат към Света Параскева с молби за успешна женитба, семейно благополучие, зачеване на рожба, леко раждане и здраве на нероденото бебе. Също така вярващите често се обръщат към светицата с молба за намиране на изход от трудни ситуации.

Какъв празник е на 25 октомври - какво трябва и не трябва да се прави

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес