Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

23 септември - какъв празник е утре, какво трябва и не трябва да се прави

22 септември 2024, 21:06 часа

Според църковния календар на 23 септември се поменава зачатието на Йоан Кръстител, а също и света мъченица Ираида Александрийска. 

23 септември 2024 г. - какъв църковен празник е  

Йоан Кръстител е най-почитаният светец в християнството след Дева Мария. Той е роден в семейството на възрастна двойка - свещеник Захария и съпругата му Елисавета, които дълго време са бездетни. С молитви те измолили син, чието появяване било възвестено на Захария от архангел Гавриил. Тогава Захария се усъмнила в думите на ангела, заради което онемяла. Но гласът й се завърнал, когато се наложило да се даде име на новороденото с бебе. Нарекли го Йоан и баща му започнал да говори за него като за Предтеча Господен.

22 септември - какъв църковен празник е утре,  

Йоан Кръстител е роден шест месеца преди Исус. Майка му, Елисавета, бременна, дошла при сестра си, Дева Мария - тя току-що била получила добрата новина за раждането на Спасителя. Елисавета казала на сестра си: „Благословена си ти между жените и благословен е плодът на твоята утроба!”

Цар Ирод научил за раждането на царя на евреите от маговете и заповядал да убият всички бебета, след което подчинените му нахлули направо в храма при Захари и настоявали той да се откаже от сина си. Мъжът отказал и бил убит, а Елизавета успяла да избяга с малкия Йоан в пустинята. След 40 дни Елизавета също починала, а самият Йоан израснал в пустинята, докато не се появил пред израелския народ, за да обяви идването на Месията. 

Света Ираида е живяла в Александрия през 3-4 век. Баща й бил свещеник и момичето решило да стане монахиня на 12-годишна възраст. По време на царуването на император Максенций, християните били преследвани. Веднъж Ираида видяла акостирал кораб, на който имало много хора и монаси в окови. Те били дадени на съд за проповядване на християнството. Без колебание Ираида се присъединява към останалите и също била екзекутирана.

Поверия, традиции и обичаи, свързани с празника

Въз основа на знаците на деня може да се определи какво ще бъде времето, есента и зимата:

  • дъжд на този ден - останалата част от месеца ще бъде топла;
  • слънцето грее слабо - ще има дъжд в края на септември;

В народния календар 23 септември е празникът на Ираида Спорная (или Раиса). Наричали са я така, защото е било трудно да се предвиди какво ще е времето в този ден.

На 23 септември, както и на всеки друг ден, Църквата се противопоставя на кавгите, сквернословието, клюките, клеветите и осъждането, както и срещу завистта, алчността, отмъщението и отчаянието. Не трябва да отказвате на тези, които искат помощ.

На този ден не трябва да се вземат съдбоносни решения - всичко може да се обърка, ругатните, изречени по адрес на съпруг означават дългосрочни проблеми в семейството. На този ден човек не трябва да се оплаква от живота - хората вярват, че това може само да влоши ситуацията.

Молитвите на този празник са посветени на изцеление от болести, особено главоболие, отърваване от лоши инавици, успокояване на душата, а също и за раждане на дете.

Според народните обичаи от 23 септември започва подготовката на дома за зимата, започват да подготвят дърва за огрев. Денят се счита за благоприятен за домакинска работа в навечерието на зимата и преди падането на сланата.

21 септември - какъв празник е, традиции и обичаи

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес