Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 признака, че ви липсва достатъчно протеин

25 януари 2022, 11:40 часа
Реклама

Протеините са от изключително значение за поддържане силата и здравето в тялото. Те представляват дълги вериги от аминокиселини, които са основни молекули, необходими за различни телесни функции.

Протеинът е компонент на всяка клетка в нашето тяло

За разлика от въглехидратите и мазнините, нашето тяло не съхранява протеини. По този начин трябва да ядем богати на протеини храни редовно, за да осигурим на тялото добро снабдяване с това жизненоважно хранително вещество. Протеинът идва от различни източници, включително месо, мляко, риба, соя и яйца, както и боб и ядки.

Здравните експерти препоръчват да получавате 10 до 30 процента от дневните си калории от протеини. Препоръчителното дневно количество протеин за жени на възраст от 19 до 70 години е 46 грама, а за мъже на възраст от 19 до 70 години е 56 грама.

10 признака, че ви липсват достатъчно протеини

 1. Мускулна слабост

Внезапната мускулна слабост или болка може да е знак, че в диетата ви липсва препоръчителното количество протеин.

 2. Лошо здраве на косата

Косата ви се състои основно от протеин, известен като кератин. Този минерал е важен за здравето на косата.

 3. Жажда за сладко

Жаждата за сладко е особено често срещана при хора, които не ядат препоръчителното количество протеин.

 4. Задържане на вода в тялото

Подуването или натрупването на течности, особено в долната част на тялото е друг признак за недостатъчен прием на протеини.

 5. Намалена имунна функция

Ниските нива на протеин във вашата диета могат да ви направят по-податливи на болести. Протеинът помага на имунната система да работи, тъй като имунните клетки се състоят предимно от протеини.

 6. Слаби и чупливи нокти

Слабите и чупливи нокти са един от първите признаци, че на тялото ви му липсва протеин.

 7. Мозъчна мъгла

Реално мозъчната мъгла, лошата концентрация, липсата на мотивация и проблемите с ученето могат да са признак на лоши нива протеин в тялото.

 8. Лош сън

Вашият мозък контролира всички хормони, необходими за добър нощен сън. Когато на тялото му липсва протеинът, от който се нуждае, за да поддържа мозъка здрав, това може да причина за хормонален дисбаланс, който в крайна сметка ще повлияе на съня ви.

 9. Нередовни менструални цикли

Правилната балансирана диета играе съществена роля в поддържане на здравословен менструален цикъл. Всякакъв тип хранителен дефицит, включително ниски нива на протеин, може да предизвика нередовни менструации.

 10. Промени в настроението

Липсата на протеин в диетата може да ви направи капризни.

Бъдете здрави!

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес