Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 неща, които ще се случат с тялото ви, ако ядете фъстъци всеки ден

27 октомври 2024, 14:00 часа

В умерени количества фъстъците могат да бъдат идеална здравословна закуска. Трябва обаче да сте наясно и с някои техни недостатъци.

Чипсът и крекерите се считат за нездравословни закуски и има защо. Но фъстъците имат доста ползи за здравето. Имат обаче и своите недостатъци, като не говорим само за опасността за страдащите от алергии.

Ето какво може да се случи с тялото и здравето ви, ако започнете да ядете фъстъци всеки ден.

Още: Дори и без уиски - за какво са полезни фъстъците

Много хора не знаят, но фъстъците не са ядки. Фъстъците всъщност са семена в шушулки, които принадлежат към семейството на бобовите растения. Така че фъстъците са по-близо до граха и нахута, отколкото до бадемите.

 

Ще „постигнете“ вашите нужди от протеин

Протеинът е от съществено значение за всеки, който иска да изгради мускулна маса и да има стройна, стегната фигура. В 100 г фъстъци се съдържат цели 25 г протеин. Този продукт ще помогне да се задоволят хранителните нужди дори на вегани.

Още: Кардиолог: Как фъстъците влияят на холестерола и сърдечното здраве

 

Вашата нервна система ще стане по-силна

На съвременните хора често липсва магнезий в ежедневната им диета. Въпреки това, не можете без него: това е микроелементът, който подпомага нервната система, предпазва кръвоносните съдове и поддържа здравето на костите. 100 g фъстъци съдържат 286 mg магнезий, което е приблизително 71% от дневната норма.

 

Още: Кои ядки са най-добри за хората над 60 години

Ще излекувате сърцето си

Фъстъците са богати на мононенаситени и полиненаситени мазнини. Благодарение на това, продуктът спомага за намаляване нивото на „лошия” холестерол и балансира нивото на липопротеините с висока плътност, тоест „добрия” холестерол.

 

Можете да останете сити по-дълго

Благодарение на голямото количество протеини и диетични фибри в състава си, фъстъците ви помагат да се чувствате сити за дълго време. А мазнините в тях се усвояват дълго време, което също помага за удължаване на чувството за ситост.

 

Вашето храносмилане ще работи като часовник

Има още едно предимство на богатите на фибри храни: поддържат здрав чревен микробиом и спомагат за подобряване на функционирането на стомашно-чревния тракт.

 

Нивото на възпаление в тялото ви ще намалее

Фъстъците съдържат много антиоксиданти и тези полезни съединения помагат в борбата с оксидативния стрес в тялото.

 

Регулирате нивата на кръвната захар

Високото съдържание на мазнини и фибри във фъстъците помага за контролиране на нивата на кръвната захар. Проучване показва, че яденето на ядки, включително фъстъци, може да помогне за предотвратяване и контрол на диабет тип 2.

 

Може да напълнеете

Фъстъци – продукт с доста високо съдържание на калории: на 100 г има 622 ккал. Ето защо, ако планирате да отслабнете или просто наблюдавате фигурата си, ограничете се до малки порции.

 

Може да развиете камъни в бъбреците

Фъстъците съдържат оксалати, а тези съединения могат да причинят образуването на камъни в бъбреците при хора, склонни към това заболяване. Ако вече сте се сблъскали с тази диагноза, тогава трябва да сте особено внимателни с фъстъците.

 

Вашето кръвно налягане може да се повиши

Солените фъстъци са с високо съдържание на натрий. Тази закуска може да бъде опасна за хора с хипертония. Ако се съмнявате, по-добре изберете безсолни или леко осолени варианти или печете фъстъци у дома без добавяне на сол.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес