Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 изумителни и забавни факта за Стивън Хокинг, които може би не знаете

14 март 2018, 15:28 часа

1. Kогато той бил на 9 години, неговите оценки се нареждат сред най-лошите в класа му. С малко повече усилия той успява да ги вдигне до средно ниво, но не повече.

2. Въпреки това, от ранна възраст той се интересува от това как работят нещата. Той е говорил за това как е известно, че разглобява часовници и радиостанции. Въпреки това, той признава, че не е много добър да ги събере отново, така че да могат да работят.

3. Независимо от слабите му оценки, както учителите, така и колегите му сякаш разбират, че сред тях има бъдещ гений, което се доказва от факта, че псевдонима му е "Айнщайн".

4. Проблемът с посредствените му оценки бил, че баща му искал да го изпрати да учи в Оксфорд, но нямал пари за това. За щастие, когато дошло време за изпитите за стипендии, той получил почти съвършен резултат на изпита по физика, което му уредило пълна стипендия.

5. Но за целия си интерес към науката Стивън не се интересувал изобщо от биологията. Той каза, че тя е "прекалено неточна, прекалено описателна". Той по-скоро предпопчитал да посветил ума си на по-точни, добре дефинирани науки.

6. Като студент, Хокинг постепенно започва да показва симптоми на разсеяност и липса на концентрация. Семейството му се загрижило, когато се прибрал вкъщи по време на коледната ваканция от училище, и настояли да се прегледа.

7. Малко след като навършва 21 той влиза в болница за изследване, което има за цел да разбере какво не му е наред. Диагностициран е с амиотрофична латерална склероза (ALS), известна още като болестта на Lou Gehrig, която е неврологично заболяване, което кара пациентите да загубят контрола върху мускулите си. Лекарите заявяват, че има още само няколко години живот.

8. Хокинг си спомня, че е бил шокиран и е започнал да се чуди защо това се е случило точно с него. Въпреки това, виждайки момче, умиращо от левкемия в болницата, осъзнал, че има и други хора, които са в по-лошо положение от него. Така Хокинг станал по-оптимистичен и започна да среща Джейн. Те скоро се сгодяват, а той цитира годежа като нещо, за което да живее.

9. Едно от основните постижения на Хокинг (което той споделя с Джим Хартъл) е теорията, че вселената няма граници, от 1983 година.

10. В дългогодишната си кариера във физиката, Хокинг е натрупал невероятно впечатляващ набор от награди и отличия.

Александър Коларов
Александър Коларов Отговорен редактор
Новините днес