Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо е секретно: Поръчка за милиони за училищни автобуси и ДПС сенки

15 октомври 2024, 14:30 часа • 1799 прочитания

"Доставка и гаранционна поддръжка на моторни превозни средства за нуждите на образователната система в Република България по 8 обособени позиции" - обществена поръчка с това наименование и спазването на нормативните актове за дейността по изпълнението ѝ е минала през ревизия на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Докладът на АДФИ е кратък – 5 страници, само че точно страницата, в която са написани констатациите от проверката, е изцяло заличена. Но интересното е, че в незаличения текст изрично е посочен периодът 28.09.2018 – 30.07.2024 година (става въпрос за поръчка по рамков договор) и цели четирима министри на образованието, като и техните имена са заличени. Вероятно става въпрос за спазване на Закона за защита на личните данни, което предвид факта кой кога е бил министър на образованието в България звучи нелепо.

Всъщност проверката касае доставката на най-големите възможни училищни автобуси съгласно поръчката – от 35+1 до 39+1 места. Това е обособена позиция номер 8, а договор е сключен с търговското дружество "Джеми" ООД. Управител и водещ съдружник е Захир Османов, който е тъст на Сали Табаков, бивш общински лидер на ДПС във Варна. Табаков и Османов попаднаха във фокуса на работата на прокуратурата – но съдът отмени всички искани от държавното обвинение ограничения. Всъщност Табаков беше задържан на 21 юни по друго обвинение - за финансови злоупотреби и пране на пари, а отделно прокуратурата го подгони за намерени 72 огнестрелни оръжия и 30 000 патрона към тях: Пуснаха от ареста общинския съветник от ДПС, обвинен за корупция в МОН

Арестът и неприятностите на Табаков с правосъдието бяха коментирани от него като политическа поръчка. От лятото на 2024 година в България най-голямата политическа интрига е войната между Ахмед Доган и Делян Пеевски, като хората около Доган постоянно се жалват, че държавни институции ги репресират заради влияние от страна на Пеевски.

Колко пари – колко автобуса?

Стойността на рамковото споразумение с "Джеми" ООД е 5 000 000 лева без ДДС, съгласно документацията, публикувана в сайта на МОН. Отделно има уточнение – количеството на доставените автобуси зависят от конкретни потребности на държавата, но в рамките на срока, за който важи рамковото споразумение. Ако МОН т.е. държавата няма потребности от автобуси ...

Още: 20 млн. лв. отделя правителството за закупуване на училищни автобуси

Всички документи и решения по поръчката: ТУК!

Докладът на АДФИ може да бъде намерен ТУК!

Още: Конфликт на интереси в МОН: Дисциплинарки след спорни одити и още по-спорно уволнение

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес