Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради оръжие за Русия: Санкции от САЩ за регистрирана в България компания

13 юни 2024, 07:51 часа
Реклама

Регистрираната в България компания "Фрешвейл" ЕООД (Freshvale EOOD) попадна под американски санкции. Причината - компанията е помагала на Русия да води войната в Украйна, стартирана от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин.

Нарушения

Още: Става страшно: Украинците са готови с истински авиобомби за тежките си дронове "Баба Яга" (ВИДЕО и СНИМКИ)

Според САЩ, компанията е оборудвала руски дронове с "нападателни възможности" т.е. оръжейни системи и ракети. Търговията е ставала през държава в Африка, за да бъде замаскирана.

Едноличен собственик на капитала на "Фрешвейл" и управител е Ариел Исраилов - още от 2018 година, когато компанията е регистрирана в България. Според сайта за разследваща журналистика Bird.bg е роден в Израел, гражданин на Австрия, с постоянен адрес в Москва, и е с паспорт, издаден в австрийското посолство в Русия. Исраилов се занимава и с консултации и инвестиции в крипто индустрията, добавя сайтът за разследваща журналистика.

Интересен факт е, че на 19 април, 2024 година е заличен адресът за кореспонденция на компанията с НАП в рамките на България - той е бил в Пловдив, район Централен ул. "Стефан Веркович" № 10, ет. 1. На 18 април, 2024 година в Търговския регистър са вписани годишни отчети на "Фрешвейл" за три поредни години - 2020, 2021, 2022 година. Прави впечатление, че с всяка изминала година паричната картина става все по-наситена, като отбелязания пасив расте сериозно - над 7 пъти в периода 2020 - 2022 година, изглежда от хиляди към милиони. Почти 5 пъти увеличение има и в положителната част на финансовия отчет.

Отново съгласно информацията в Търговския регистър, фирмата има като предмет на дейност "продукти и услуги за охранителния сектор".

Още: Бягайте от Путин: Европейски банки в Русия поемат твърде голям риск

Източник: Министерство на финансите на САЩ

СНИМКИТЕ в материала са илюстративни!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес